« Zagreb
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
FESTIVALI

Queer Zagreb otkrio cvjetnu instalaciju - klitorisa

Instalacija u visini preko 2 i pol metra predstavlja realističan prikaz anatomije klitorisa po prvi put u javnom prostoru u Hrvatskoj

Rascvjetali klitoris
Rascvjetali klitoris (Arhiva)
Više o

Queer Zagreb

Simboličnim datumom otvorenja, 17. svibnja kada slavimo međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, započelo je gotovo pa punoljetno 17. izdanje Queer Zagreba s izvedbom američko-švicarskog autora Joshue Montena o macho identitetima s prikazom četiriju različitih Romea.

Jučer je program Queer Zagreb sezone nastavljen otkrivanjem cvjetne instalacije posvećene potpunoj anatomiji klitorisa ispred Muzičke akademije na Trgu Hrvatske Republike.

Instalacija u visini preko 2 i pol metra predstavlja realističan prikaz anatomije klitorisa po prvi put u javnom prostoru u Hrvatskoj. Autorice rada, dizajnersko-arhitektonski tandem Maja Subotić Šušak i Iva Peručić, Zagrepčanima poznate po svojim intervencijama Zeleni Ratkaj i Održivi vrt u Atriju &TD-a, prekrile su instalaciju s preko 400 živih sadnica trajnih cvjetnica, dodatno simbolizirajući nježnost, krhkost, ljepotu, ali i otpornost i obnovljivu snagu klitorisa. Održivost misije ovog projekta ostvaruje se i stalnim pozicioniranjem instalacije, teške nekoliko tona, u Zagrebu - nakon tjedna provedenog na zagrebačkoj špici, klitoris naime seli pored kulturnih centara Močvara i Jedinstvo na Savski nasip gdje će nastaviti svoj život sa Zagrepčanima.

Povodom otkrivanja instalacije, dr. sc. Jasenka Grujić održala je i predavanje o anatomiji klitorisa. Kako je gospođa Grujić prisutnima pojasnila, dijelovi klitorisa detaljno su opisani još krajem 19. stoljeća, no ta otkrića većinom nisu utjecala na sadržaje medicinskih udžbenika. Ikonografija vezana uz žensku anatomiju najčešće je još uvijek reducirana na prikaz reproduktivnih elemenata - a istovremeno je klitoris najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti, kao jedini organ čija je funkcija isključivo zadovoljstvo. Ovaj projekt nastavlja se na trend započet (tek) početkom ovog stoljeća otkada se jača javna vidljivost potpune anatomije klitorisa, a ne samo njegovog vanjskog dijela.

Završni dio ovog umjetničko-aktivističkog triptiha predstavljala je prezentacija fanzina o klitorisu SUPER KLITA! kojeg autorski potpisuju renomirane ilustratorice i strip umjetnice Ivana Armanini, Maja Maar, Ena Jurov, Lucía Aimara Borjas i Ira Bulić.  Da klitoris ne ostane neznana junakinja posjetitelji ovog nesvakidašnjeg kulturnog i obrazovnog događanja imali su priliku upoznati njezin lik i stas - a i sve njene impresivne super moći.
Ovaj program nastavlja se na izuzetno uspješne Klitaonice koje je Domino pokrenuo u prosincu prošle godine, a za slične programe već postoji interes i u drugim gradovima Hrvatske, kao i za potencijalne suradnje na međunarodnoj razini.

Programi Queer Zagreba nastavljaju se do 24. 5., do kad će biti izložena i instalacija ispred Muzičke akademije, no posjetiteljima se nudi i niz drugih zanimljivih programa, među kojima i alternativna turistička tura slijedom povijesti LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, Usmeni spomenik Anice Tomić i Jelene Kovačić s izvedbama u subotu i nedjelju u 21.30 te izložba Shunga - erotika i snovi  Edo perioda. 

19.05.2019. 12:44:00
Novi komentar
nužno
nužno