« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NISU SRETNI

PUZ se žali na oslobađanje od optužbi prosvjednika iz Varšavske

Ocjenu suda da se eventualno moglo raditi o građanskom, mladenačkom neposluhu držimo neprihvatljivom, navodi se u priopćenju policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Pravo na grad

,

policija

,

PUZ

,

prosvjed varšavska

,

prekršajni sud

Policijska uprava Zagrebačka (PUZ) izvijestila je, da je kao tužitelj i stranka u postupku, podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Prekšajnog suda kojom se četiri okrivljenika, prosvjednika građanske inicijative "Pravo na Grad" oslobađaju optužbe za prekršaj protiv javnog reda i mira 11. veljače ove godine, te da su podnijeli žalbu Visokom prekšajnom sudu.

Naime, prilikom primjene policijskih ovlasti četiri osobe pružale su otpor i pri tome narušavale javni red i mir , zbog čega su uhićene i uz odgovarajuće Optužne prijedloge dovedene u Dežurni odjel Prekršajnog suda u Zagrebu.

"Ne slažemo se s obrazloženjem suda po kojem se okrivljenici oslobađaju od optužbe jer djelo za koje se optužuju nije po propisu prekršaj te s pogrešnom ocjenom po kojoj je inkriminirano ponašanje ostvareno na mjestu gdje je javni prosvjed uredno prijavljen. Ocjenu suda da se eventualno moglo raditi o građanskom, mladenačkom neposluhu gdje kao dodatnu olakotnu okolnost sud uzima njihovu mlađu životnu dob unatoč djelomičnom priznanju prekršaja, držimo neprihvatljivom", kaže se u priopćenju PUZ-a.

Podsjećaju da su 11. veljače policajci pomagali službenicima Komunalnog redarstva grada Zagreba radi uklanjanja bespravno postavljenih kontejnera na javnoj površini u Varšavskoj, te da je policija postupala temeljem pisanog zahtjeva nadležnog državnog tijela s obzirom da se očekivalo pružanje otpora.

Posebno ističu da je policija u tom slučaju primjenjivala policijske ovlasti isključivo s ciljem pružanja pomoći Komunalnom redarstvu grada Zagreba, radi izvršenja rješenja o uklanjanju bespravno postavljenih kontejnera, a nikako radi sprječavanja održavanja javnog prosvjeda.

"Netočno je da se nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda između ostalog, odnosi na ocjenu zakonitosti policijskog postupanja i primjenu policijskih ovlasti s obzirom da to nije i ne može biti predmet presude Prekršajnog suda već se sadržaj presude odnosi na prekršaje koji su stavljeni na teret okrivljenicima činjenično i pravno opisani u sadržajima Optužnih prijedloga", navodi zagrebačka policija. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 15:11:26
Novi komentar
nužno
nužno