« Metro World News
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BUDUĆNOST IZA UGLA

Putovanja u 2031.: Automobili koji sami voze, alge kao gorivo te mala šansa za teleportaciju

Što nas čeka deset ili dvadeset godina u budućnosti? Nitko sa sigurnošću ne zna, no postoje predviđanja o svakodnevnim stvarima iz SF filmova

Fotografija vijesti
Više o

gorivo

,

genetika

,

budućnost

,

tehnologija

,

teleportacija

,

automobili koji sami voze

Stalne rasprave na temu jesmo li dostigli budućnost i što nas čeka u godinama koje slijede potakle su nas na razgovor s Patrickom Tuckerom, zamjenikom glavnog urednika magazina The Futurist i World Future Society. U ekskluzivnom intervjuu za Metro World News Tucker se osvrnuo na putovanja:

Suprotno mišljenju ljudi, svemirska putovanja neće dostići svoj puni potencijal zbog toga što još uvijek nije otkriven način da se smanji cijena pogonskog goriva. Ali zato bi automobili koji sami voze mogli biti svakodnevnica. Tehnologija je već tu, no za praktičnu upotrebu prvo treba naći rješenja za dva goruća problema, snabdijevanje gorivom i sigurnost. Još uvijek je previše opasno dopustiti svima da jure naokolo.

Jedino mjesto na planeti koje bi moglo zadovoljiti sve uvjete je Bliski istok, a posebno Dubai. Proizvode vlastito gorivo i grade velika zdanja, stoga bi mogli izgradnju prilagoditi automobilima koji sami voze.

Patrick Tucker, zamjenik glavnog urednika magazina The Futurist i World Future Society

Ideja o automobilima koji sami voze još uvijek je neizvediva zbog prevelike opasnosti, ulice nisu prilagođene takvom režimu vožnje, no u budućnosti novi gradovi se mogu graditi sukladno toj ideji.

Automobili bi komunicirali jedni s drugima putem Bluetootha, Wi-Fia ili pomoću radio valova i na taj način osigurali apsolutnu učinkovitost. Povećala bi se sigurnost, a prometne gužve bi mogle postati dio prošlosti.

Kroz period od deset godina razviti će se alternativni izvor goriva, poput algi koje ne ispuštaju stakleničke plinove. Plan je da se genetskim manipulacijama proizvedu alge koje će se moći navodnjavati slanom morskom vodom i koje bi hranjive tvari uzimale iz zraka te ne bi ugrožavale ostale vrste.

Najvjerojatnije ćemo u budućnosti manje putovati, a transport robe će biti sve više robotiziran. Do 2020. godine ljudima će biti na raspolaganju tehnologija koju vojska danas koristi u svojim bespilotnim letjelicama. Teleportacija će za ljude još uvijek biti nedostižna, no postoji mala šansa za njenu primjenu na nekim sirovinama poput drveta ili vapnenca, jer u principu da bi se predmet teleportirao on mora biti prvo uništen.


Piše: Lillo Montalto Monella, Metro World News
22.09.2011. 13:18:30
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    esim
    10.03.2024. 21:13
    Čini mi se da je ovo previše optimistično.
Novi komentar
nužno
nužno