« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Putin tvrdi da se kriza pogoršava

Nema napretka u pregovorima, Ukrajina prepušta svoj plin susjedima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

obustava isporuke plina Ukrajini

,

Putin plin kriza

,

Putin Topolanek

Plinska kriza koja pogađa Europu "pogoršava se" usprkos naporima da se iz nje što brže iziđe, izjavio je u subotu ruski premijer Vladimir Putin na sastanku sa svojim češkim kolegom Mirekom Topolanekom čija zemlja predsjeda Europskom unijom.

"Usprkos svim poduzetim naporima, kriza se pogoršava", kazao je Putin, dodavši da krizu "pogoršavaju ukrajinski dužnosnici".

Češki premijer stigao je u Moskvu s petim prijedlogom o razmještanju međunarodnih promatrača koji bi trebali nadgledati tranzit plina preko ukrajinskog teritorija u EU. Taj su plan prethodno odobrili ukrajinski dužnosnici, predsjednik Viktor Juščenko i premijerka Julija Timošenko.

Topolanek poručuje da će ostati u regiji sve dok plin ponovo ne potekne prema Europi ali i Rusija je ustrajna da ukrajinska strana prvo potpiše protokol o promatračima. Prema Topolaneku, i u samim ukrajinskim redovima nije bilo suglasja no, kako tvrdi, premošćene su razlike u stajalištima Juščenka i Timošenko. Putin mu je odao priznanje da je "učinio nemoguće".

Ukrajina će Bugarskoj i Moldaviji isporučivati plin iz vlastitih zaliha, objavio je u subotu ureda ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka.

Dvije zemlje primat će dva milijuna prostornih metara plina dnevno već od subote, 10. siječnja, objavljeno je u izjavi.

Kako Ukrajinom prolazi plinovod prema Europi, Bugarska i Moldavija su među najteže pogođenim kolateralnim žrtvama ruske odluke da zatvori plin Ukrajini zbog neplaćenih dugovanja.

Promatrači pak tumače da je ukrajinska pomoć Bugarskoj i Moldaviji motivirana i zaradom zbog rekordno visokih cijena prirodnog plina u Europi.

Analitičari drže također da takvom odlukom Kijev želi poručiti Moskvi da Ukrajina ima sasvim dovoljne zalihe i da se dugoročno može snaći i bez ruskoga plina, piše agencija dpa.

Neki stručnjaci napominju da bi Ukrajina mogla bez ruskog plina izdržati do četiri mjeseca, bude li štedjela na plinu za industriju. (hina/metro-portal)

 

10.01.2009. 13:58:47
Novi komentar
nužno
nužno