« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
Procjena štete

Putin posjetio ostatke hidrocentrale

Ruski premijer planira obnovu hidrocentrale i odštete ozlijeđenima

Fotografija vijesti
Više o

Putin

,

hidrocentrala

,

Sajano-Šušenska

Ruski premijer Vladimir Putin posjetio je u petak ostatke najveće ruske hidrocentrale Sajano-Šušenske na rijeci Jeniseju nakon eksplozije u ponedjeljak u kojoj je izgubilo život 26 osoba, 15 je ozlijeđeno, a 49 se još vodi pod nestalima.

Putin je doputovao u Republiku Hakasiju na jugu Sibira kako bi dobio uvid u spasilačke operacije i procijenio stanje glede opskrbe električnom energijom u toj regiji. Najavio je da će obitelji nestalih i poginulih u nesreći dobiti milijun rubalja odštete (oko 160 tisuća kuna) koju će im isplatiti vlasnik hidrocentrale RusHidro.

Tvrtka RusHidro priopćilo je da bi saniranje štete na hidrocentrali moglo potrajati do dvije godine, a ministar energetike Sergej Šmatko procijenio je da bi troškovi mogli iznositi najmanje 40 milijardi rubalja (6,1 milijardi kuna).

Putin je također rekao da bi ministarstvo energetike i RusHidro trebali napraviti plan za obnovu hidrocentrale u roku od šest tjedana.

Potraga za nestalima se nastavlja, a u strojarnici se stalno ispumpava voda. Izgledi za pronalaženje još živih vrlo su mali. Gotovo 2000 ljudi, spasioca, stručnjaka i zaposlenika, mobilizirano je na obalama rijeke Jenisej, tragajući za nestalima i na uklanjanju ruševina dijela centrale. Spasioci su oko centrale Sajano-Šušenske, 4300 kilometara istočno od Moskve, tijekom noći pronašli još sedam tijela.

Nesreća u ponedjeljak, u kojoj je uništena trećina postrojenja, prvo se pripisivala naglom porastu tlaka vode u jednoj od deset turbina u centrali, koji je uzrokovao "hidraulični udar" i uništio veći dio zgrade, ali se istražuju i drugi mogući uzroci.

Sajano-Šušenska najveća je hidrocentrala u Rusiji i četvrta po veličini u svijetu.

Izvor: Hina

21.08.2009. 11:58:48
Novi komentar
nužno
nužno