« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
KLJUČNI LIPANJ

Pusić: Ispunjeni uvjeti za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje

POGLEDAJTE VIDEO - Vesna Pusić kaže da je najava Slovenije o blokadi tog poglavlja zbog Ljubljanske banke potpuna novost

Vesna Pusić EU Tržišno natjecanje
Vesna Pusić EU Tržišno natjecanje (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Ljubljanska banka

,

slovenska blokada pregovora

,

Herman van Rompuy

,

poglavlje Tržišno natjecanje

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske s EU-om Vesna Pusić rekla je u petak da hrvatski pregovarači vjeruju da su glede pitanja brodogradnje ispunjeni uvjeti za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje, ali je dodala da je najava Slovenije o blokadi zatvaranja tog poglavlja zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke za Hrvatsku "potpuna novost".

"Pitanje restrukturiranja brodogradnje i dokidanje operativnih poticaja preduvjeti su za otvaranje i zatvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje", rekla je Pusić. "Naravno, za zatvaranje ćemo dobiti niz mjerila koja ćemo morati ispuniti", dodala je.

Ona je potvrdila da se razgovaralo i o novoj slovenskoj prijetnji blokadom zatvaranja pregovora u tom poglavlju, ukoliko se ponovno ne omogući rad Ljubljanskoj banci u Hrvatskoj.

"Rečeno je da do prije nekoliko dana naši pregovarači nisu uopće znali da to postoji kao tema u poglavlju Tržišno natjecanje", rekla je Pusić. "Ta tema nije vezana za to nego eventualno za druga poglavlja koja su već u drugim fazama ... To je dakle jedna potpuna novina."

Ona je usporedila problem hrvatskih štediša Ljubljanske banke s problemom britanskih i nizozemskih štediša nakon propasti islandske banke Icesave.

"Slovenija je u istoj ili vrlo sličnoj situaciji naspram hrvatskih štediša u kojoj je Island naspram nizozemskih i britanskih štediša. Zasad ne znamo kako će Europska komisija i zemlje članice reagirati na taj problem, ali mislim da je nakon islandskog slučaja taj tip problema postao zemljama članicama puno jasniji", rekla je Pusić.

Otvaranje preostalih poglavlja do kraja lipnja

Hrvatska očekuje otvaranje sva tri preostala poglavlja pristupnih pregovora krajem ovoga mjeseca i završetak pregovora do kraja godine, a u pregovorima više neće biti slovenske blokade, izjavila je u petak u Bruxellesu premijerka Jadranka Kosor nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem.

"Očekujemo otvaranje sva tri poglavlja do kraja španjolskog predsjedništva, jer su po našem sudu svi uvjeti za to ispunjeni", rekla je premijerka, dodajući kako očekuje da će haški tužitelj Serge Brammertz u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu prepoznati sve hrvatske napore u suradnji s njegovim uredom.

Na pitanje da komentira najavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova o mogućoj blokadi poglavlja Tržišno natjecanje, a možda i poglavlja Sloboda kretanja kapitala, zbog slučaja Ljubljanske banke, premijerka Kosor je rekla da "će biti nekih korekcija te izjave".

"Nema nove blokade, kao što sam rekla odmah nakon referenduma, slovenski premijer Borut Pahor mi je rekao da nema više nikakvih zapreka, da nema blokade i naravno da mu vjerujem. Mislim da će biti nekih korekcija izjave slovenskog glasnogovornika", rekla je Kosor. (hina/metro-portal)

11.06.2010. 15:00:24
Novi komentar
nužno
nužno