« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SVAĐA U SABORU

Pupovac optužio Žarka Domljana za govor mržnje na HTV-u

Domljan je govorom o razlozima zašto je 1990. otpustio šefa saborskog restorana Škorića povrijedio Ustav, tvrdi Pupovac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Milorad Pupovac

,

Srbi

,

Hrvatska Srbija

,

P-911

,

Park za vojnu povijest

,

Pivka

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac danas je sa saborske govornice upozorio na, kako je rekao, govor mržnje bivšeg predsjednika Sabora Žarka Domljana, koji je nedavno na HTV-u govorio o razlozima zašto je 1990. otpustio šefa saborskog restorana Milana Škorića, a HDZ-ovci su taj Pupovčev istup označili zloupotrebom saborske govornice.

Nakon što je tražio i od predsjednika Sabora Luke Bebića dobio desetominutnu stanku, Pupovac je u ime SDSS-a Domljanov istup ocijenio nedopustivim govorom mržnje prema pripadnicima srpske nacionalnosti, a time i kršenjem Ustava.

Istaknuo je da su njegovu stranku duboko potresle i zabrinule Domljanove tvrdnje da je Škorića otpustio jer je meso za saborske zastupnike nabavljao kod mesara Mihaela Zeca, čija je mesnica, kazao je Domljan, bila poznato okupljalište kosovaca i udbaša, te je prijetila opasnost da će otrovati zastupnike. "Činjenica je da je bivši predsjednik Sabora na HTV-u govorio stvari koje u najmanju ruku mogu biti okarakterizirane kao govor mržnje", poručio je Pupovac.

"Domljan je povrijedio Ustav bez obzira o kojem je njegovom izdanju riječ", rekao je Pupovac, upozorivši i na nestanak spomen ploče na spomen-području bivšeg ustaškog logora Jadovno, koju su obnovili Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina i Savez antifašističkih boraca.

Ocijenio je da je Domljan tim istupom "sugerirao da je obitelj Zec bila s pravom likvidirana" (Mihael Zec, njegova supruga i kćer ubijeni su 1991. na Sljemenu), te da je Škorić "s pravom bio otpušten zbog srpske nacionalnosti".

"Je li moguće da takvo što danas možemo čuti", upitao je zastupnike, naglasivši da je saborska govornica najbolje mjesto za upozoriti na takve pojave, te najavivši da će i ubuduće na takve stvari upozoravati u Saboru. "Kao što podupiremo današnje otvaranje preostala tri pregovaračka poglavlja, među kojima i poglavlje 23., pozivamo vas da otvorimo oči i uši da takve stvari u našoj sredini više nisu moguće", poručio je zastupnicima.

Predsjednik Sabora Luka Bebić pozvao je Pupovca da, smatra li potrebnim da se o toj i bilo kojim drugim temama otvori rasprava u Saboru, to predloži po redovnoj proceduri, a Andrija Hebrang je u ime HDZ-a Pupovca optužio za "nedopustivu zloupotrebu saborskog Poslovnika".

HDZ-ovci odbacili sve optužbe

Hebrang je naglasio da za rješavanje prijepora postoje nadležna tijela, napominjući da Žarko Domljan više nije zastupnik ni član HDZ-a, već obični građanin, koji ima punu slobodu u govoriti u medijima.

Istaknuo je i da je Hrvatska odavno osudila zločin nad obitelji Zec, da su sudovi donijeli presude, dodavši da bi, ako bi želio reagirati na sve ono što se govori u medijima, morao svakih 15 minuta izlaziti za govornicu.

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić odbacio je Pupovčeve tvrdnje da je Domljan otpustio Škorića samo zbog njegove nacionalnosti, istaknuvši da su sigurnosne službe tada upozoravale na moguću ugrozu Sabora.

Na izlaganje HDZ-ovaca reagirala je Vesna Pusić (HNS), koja je također Domljanov istup ocijenila potpirivanjem međunacionalne mržnje i kršenjem Ustava, dakle temom o kojoj Sabora treba progovoriti.

U Saboru je počela rasprava o predloženim izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, a na samom početku zasjedanja zastupničku je prisegu položio Ivo Jelušić kojega je u SDP-ovim zastupničkim klupama mijenjao Bruno Kurelić.

Jelušić je zastupnički mandat osvojio na parlamentarnim izborima 2007., ali ga je stavio u mirovanje budući da je obnašao dužnost zagrebačkog dogradonačelnika. No, prije 20-ak dana na tu je dužnost podnio ostavku te je aktivirao svoj zastupnički mandat.(hina/metro-portal)

30.06.2010. 12:03:08
Novi komentar
nužno
nužno