« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
NOVA IDEJA:

Punjenje mobitela na otkucaje srca i tjelesnu toplinu

Petnaestogodišnja srednjoškolka iz Indije s tom je idejom pobijedila na natjecaju za inovacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

punjenje mobitela

,

otkucaji srca

,

tjelesna toplina

Znanstvenici američkog sveučilišta Stanford razvijaju zamisao 15-godišnje indijske djevojčice o korištenju otkucaja srca ili topline ljudskog tijela kao energije za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela, javlja Indian Express.

Sarojini Mahajan, učenica srednje škole iz New Delhija, svoju je zamisao povjerila profesoru, na čiji je poticaj sudjelovala na natjecanju IGNITE '09 za inovacije među indijskim školarcima.

Na natjecanju je među 1.344 učenika iz cijele Indije osvojila tek utješnu nagradu, ali je njezinu ideju preuzelo američko sveučilište Stanford koje će je razviti u suradnji s Indijskom nacionalnom zakladom za inovacije (NIF).

Sarojini je objasnila da je znala za tehnologiju otkucaja i pomislila je "ako satovi mogu 'ići' na otkucaje srca, zašto to ne bi bilo moguće i s mobitelima". Korisnik mobitela na ruci bi nosio narukvicu koja bi otkucaje njegova srca ili toplinu tijela pretvarala u električne signale koji će putem žice puniti mobitel.

Petnaestgodišnja Indijka, zaljubljena u znanost, želi se posvetiti znanstvenim istraživanjima, a Stanford razrađuje primjenu zamisli na dječje igračke. Tako bi se elektroničke igračke punile toplinom dječjeg tijela i njihovim pokretima dok se igraju. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 16:17:27
Novi komentar
nužno
nužno