« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
OBLJETNICA POBUNE

Pula pobratimljena s Villefranche-de-Rouergueom

Francuski i hrvatski gradovi povezali su se u spomen na žrtvu kojom je tijekom II. svjetskog rata oslobođen prvi zapadnoeuropski grad

(Wikipedia)
Više o

Pula

,

Villefranche

,

Villefranche-de-Rouergue

,

bratimljenje gradova

,

obljetnica pobune

Povelja o bratimljenju grada Pule s francuskim gradom Villefranche-de-Rouergueom, u kojem su se hrvatski vojnici prije 66 godina organizirano pobunili protiv nacističke vojske, potpisana je u gdje se pobuna dogodila, objavili su francuski mediji.

Svečanu povelju potpisali su gradonačelnici Pule Boris Miletić te Serge Roques iz Villefranchea, a francuski grad potpisao je i dokument o otvaranju suradnje s gradonačelnikom Bihaća Hamdijom Lipovačom, stoji na stranicama francuskog domaćina i regionalnog portala ladepeche. Pula i Bihać izabrani su jer su dvojica od nekoliko vođa pobune dolazili iz tih dvaju gradova.

"Potpis povelje 17. rujna 2009 je početak suradnje koja bi trebala biti plodonosna u brojnim područjima (gospodarstvu, obrazovanju, sportu, kulturi)" između Jadrana i područja Rouergue, stoji na stranicma gradske uprave Villefranchea.

Tijekom noći 17. rujna 1943., u Villefrancheu de Rouergueu pripadnici 13. pionirskog bataljuna 13. SS 'Handžar' divizije njemačke vojske, podrijetlom iz Hrvatske i BiH, pobunili su se i nekoliko sati kontrolirali grad.

Smatra se da je to bila prva organizirana pobuna u njemačkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu, a Radio London tom prilikom izvijestio je da je Villefranche de Rouergue jedini oslobođeni grad u Zapadnoj Evropi. Drugog dana Nijemci su vratili kontrolu nad gradom, a pobunjenici su smaknuti i pokopani na obližnjem Polju Mučenika.

Izgradnju spomen parka, koji je bio svečano inauguriran 2006., financirale su francuske i hrvatske vlasti. Tada je svečano otvoren i spomenik kipara Vanje Radauša, izrađen još 1952. godine, ali koji je tada bio preusmjeren na Pulu po nalogu savezne vlade u Beogradu. Uz spomenik i spomen park Villefrancheu je ustanak obilježio imenovanjem jedne od ulica Avenijom Hrvata.

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 19:20:24
Novi komentar
nužno
nužno