« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SITUACIJA

Puigdemont poziva Katalonce na mirni otpor

Katalonija više nema autonomiju, predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont je razvlašten ali istodobno poziva na „mirni otpor“ mjerama iz Madrida. Istodobno se u Madridu poziva na očuvanje jedinstva zemlje

Drama u Kataloniji se nastavlja...
Drama u Kataloniji se nastavlja... (Arhiva)
Više o

Katalonija

,

Carles Puidgemont

Kao reakciju na ukidanje autonomije i raspuštanje katalonske vlade od strane središnjih vlasti u Madridu, premjer lokalne vlade u Barceloni Carles Puigdemont je najavio nastavak stremljenja Katalonije ka neovisnošću.

U dramatičnom obraćanju naciji preko TV-a, Puigdemont je pozvao na „demokratski otpor" i najavio osnivanje „slobodne zemlje". „Mi želimo i dalje raditi , usprkos aktualnim poteškoćama", rekao je Puigdemont. Španjolski mediji su ovu izjavu protumačili kao odbijanja silaska sa sadašnje pozicije.

Novi ljudi iz Madrida

Prije toga je španjolski premijer Mariano Rajoy objavljivanjem odluke u službenom glasilu Puigdemonta razriješio dužnosti. Čime je Rajoy i službeno preuzeo funkciju predsjednika katalonske vlade. Vršiteljica ove nezahvalne dužnosti bi trebala biti njegova zamjenica Soraya Sáenz de Santamaria koja je i službeno preuzela dužnost dosadašnje katalonskog vicepremijera Oriola Junquerasa.

I novi vođa katalonske policije dolazi iz Madrida i zove se Ferran Lopez. Smijenjenom katalonskom šefu policije Josep Lluís Traperu prijeti 15 godina zatvora zbog pomaganja u organiziranju pobune. Katalonska policije svoje službenike poziva na „neutralnost".

Španjolska vlada je istodobno i službeno objavila datum izbora u Kataloniji za 21. prosinca. No zagovornici neovisnosti su i dalje aktivni. Najveća separatistička organizacija ANC je pozvala na prosvjede i otpor vladi u Madridu a lokalni sindikat CSC je pozvao na opći štrajk u ponedjeljak. Istodobno su se u Madridu tisuće okupile u znak podrške „jedinstvenoj Španjolskoj".

30.10.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno