« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Pucnjava i suzavac u Podgorici

U neredima nakon demonstracija protiv crnogorskog priznanja Kosova najgore su prošli policajci

U smirivanje protestanata umješao se i svećenik
U smirivanje protestanata umješao se i svećenik (reuters)
Više o

pucnjava

,

priznanje kosova

,

crna gora priznala kosovo

,

neredi u Podgorici

,

Podgorica

Najmanje je 16 osoba ozlijeđeno je u ponedjeljak u sukobima prosvjednika i policije odmah nakon završetka prosvjednog skupa u Podgorici ispred crnogorskog parlamenta, što su ga povodom odluke vlade Crne Gore o priznavanju neovisnosti Kosova, organizirale političke stranke iz srpskog bloka.

Prema prvim podacima podgoričkih elektronskih medija, do sada je 13 policajaca, tri novinara i više građana zatražilo liječničku pomoć.

Sukobi su počeli oko 20 sati, na kraju mitinga, kada je grupa prosvjednika probila zaštitnu ogradu i počela gađati kamenjem i bocama zgradu parlamenta i policajce koji su je osiguravali.

Tijekom nemira centar Podgorice nadlijetao je policijski helikopter. Situacija u Podgorici je oko 21 sat stabilizirana.

Policija osigurava zgrade parlamenta, predsjednika Crne Gore i Vlade, a posebne postrojbe policije su potjerale manje skupine nasilnih prosvjednika.

Do nereda je došlo uprkos apelima na mir mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i čelnika srpskih stranaka.

Povodom odluke crnogorske vlade o priznavanju neovisnosti Kosova, u Podgorici je u ponedjeljak navečer održan prosvjedni skup koji su organizirale oporbene stranke iz srpskog bloka u crnogorskom parlamentu. Procjenjuje se da je na prosvjedu koji je pod nazivom "Obraz je preči" održan je ispred zgrade Skupštine Crne Gore, uz jako osiguranje policije, bilo oko 10.000 ljudi,

Pripadnici oporbe su ustvrdili da je odluka crnogorske vlade o priznanju neovisnosti Kosova donijeta protivno volji većine građana Crne Gore i zatražili od premijera Mila Đukanovića da je povuče, a da predsjednik Filip Vujanović raspiše referendum kako bi se građani izjasnili o toj odluci.

Ukoliko vladajuća koalicija odbije ova dva zahtjeva, čulo se na skupu, zahtijevat će se od svih zastupnika crnogorskog parlamenta da vrate svoje mandate kako bi prisilili predsjednika Vujanovića da raspiše izvanredne parlamentarne izbore koji bi se održali do kraja ove godine.

14.10.2008. 00:37:50
Novi komentar
nužno
nužno