« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PROBLEM DISKRIMINACIJE

Pučki pravobranitelj podržao gay paradu

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić javno je danas podržao organizatore sutrašnje devete po redu "Povorke ponosa"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

gay pride

,

Jurica Malčić

,

Pučki pravobranitelj

"Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije i nacionalna institucija za promicanje i zaštitu ljudskih prava pučki pravobranitelj iskazuje javnu potporu organizatorima Povorke ponosa u namjeri da putem ovog skupa senzibiliziraju javnost i promiču vrijednosti civiliziranog društva kao što su tolerancija i pravo na različitost, zaštita dostojanstva svake osobe, nenasilje i iskorjenjivanje predrasuda i diskriminacije prema LGBT Q osobama", kaže u priopćenju pučki pravobranitelj.

Malčić, pak, u odnosu na prosvjed protiv gay parade u organizaciji mladeži HČSP-a izražava zabrinutost što su u najavama tog skupa "izneseni netočni i homofobični navodi koji mogu biti poticaj na diskriminaciju i govor mržnje". Istodobno upozorava da su diskriminacija temeljem seksualne orijentacije, kao i govor mržnje zakonom zabranjeni u Hrvatskoj.

"Stoga Policijska uprava, iako nije utvrdila da su se stekli uvjeti za zabranu ovog prosvjeda, mora poduzeti sve mjere kako za osiguranje javnog reda i mira te sigurnosti svih sudionika Povorke ponosa, tako i za zaštitu njihovog dostojanstva i prava na mirno okupljanje", zaključuje pučki pravobranitelj Jurica Malčić. LGBTIQ je skraćenica za lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 14:12:36
Novi komentar
nužno
nužno