« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana
NARAVNO

Publiku u cirkusu trebaju zabavljati ljudi, a ne životinje

U Hrvatskoj je u cirkusu dopušten samo nastup domaćih životinja, no sve je više onih koji smatraju da u tome nema ničeg zabavnog. Udruga Prijatelji životinja zatražila je zakonsku zabranu nastupa svih životinja

Ovi stari - ne
Ovi stari - ne (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

cirkus

Žena u skupocjenoj bundi kročila je u cirkusku arenu. Nakon nekoliko krugova raskopčala je bundu i publici pokazala svu raskoš pravoga krzna. Nekoliko sekundi kasnije, bunda je sa žene počela doslovno - bježati. Stotine puhova, na ushit publike, razbježalo se po podiju. U drugoj cirkuskoj točki nekoliko je konja pokazalo koliko se prednje noge mogu ispreplesti i pritom se klanjati publici.

Ovakve scene, uprizorene prije 30-ak godina u cirkusu koji je gostovao u Puli, današnja publika u Hrvatskoj više nije u mogućnosti gledati. Naime, Zakonom o zaštiti životinja još su 2017. zabranjene predstave u kojima nastupaju životinje. Međutim, istim je zakonom predviđen izuzetak - dopušteno je držanje i nastupanje domaćih životinja „u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu".

To je, tvrde za DW u Veterinarskoj inspekciji, u skladu sa zahtjevima propisanim uredbom Komisije europskih zajednica (EZ) br. 1739/2005 i Direktivom vijeća 92/65/EEZ. A upravo je Veterinarska inspekcija, usprkos protivljenju dijela javnosti, izdala odobrenje austrijskom cirkusu Candy koji trenutačno gostuje u Puli, sve do 27. kolovoza, u čijim predstavama među ostalim nastupaju poniji, konji i deve.

Pothranjena deva?

U pulskoj gradskoj upravi nisu izdali dozvolu cirkusu koji je, doduše, smješten na državnom zemljištu na rubu grada, jer „smatraju nedopustivim držanje životinja u cirkusima i korištenje u cirkuskim predstavama".

Luka Oman, predsjednik zagrebačke udruge Prijatelji životinja, koja je prijavila cirkus inspekciji, kaže da je Candy na svojim Facebook i Instagram profilima objavio fotografije nastupa konja koji se, na zapovijed djelatnika cirkusa s bičevima za dresuru, propinje na stražnje noge, kao i fotografije deva, od kojih jedna izgleda pothranjeno i bolesno.

„Problem je u neprovedivosti postojeće zakonske odredbe kojom se Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, no uz besmislenu iznimku domaćih životinja koje se mogu držati i koristiti 'u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu'", kaže Oman. I pojašnjava da to znači da se u cirkusu mogu držati domaće životinje tako da stoje, hodaju ili trče, ali ih se ne smije koristiti za izvođenje trikova.

„Propinjanje konja na stražnje noge, skakanje kroz obruč i prepreke, penjanje na povišena postolja, skakanje jedne životinje na drugu i slično nisu prirodna ponašanja svojstvena ni divljim niti domaćim životinjama, već su rezultat dresure", upozorava Oman. „Zato smo", nastavlja, „i zatražili izmjene Zakona o zaštiti životinja da bi se potpuno i bez iznimke zabranili svi cirkusi sa životinjama, a povjerenstvo za donošenje novog zakona trebalo bi uskoro početi s radom". „Time bismo se pridružili državama kao što su Cipar, Italija, Grčka, BiH, Malta, Bolivija i druge, koje su već zabranile nastupe svih cirkusa sa životinjama", veli Oman.

„To nije normalno"

Iz Veterinarske inspekcije za DW kažu da su obavili nadzor u cirkusu Candy te utvrdili da su životinjama osigurani odgovarajući uvjeti vezani uz smještaj i ishranu, da životinje kod približavanja ljudi ne pokazuju strah, mirne su te ne pokazuju međusobnu agresivnost, da nema tragova ozljeda niti sputavanja koje bi im nanosilo bol ili patnju. Također navode da će dodatne provjere obaviti u vrijeme izvođenja predstava.

Andrea Faggian, pulska veterinarka i vlasnica veterinarske ambulante, ne podržava bilo kakav nastup životinja u cirkusima: „Zakon je napisan kako je napisan, a smatram da je napisan krivo. Ne ulazim u to što u cirkusu rade i kako postupaju sa životinjama, ali ono što mene kao čovjeka, kao građanina i kao veterinarku jako smeta jest da, prolazeći zaobilaznicom, vidim da uz tu prometnicu 20-ak životinja stoji u malom oboru i tako će biti 20-ak dana. Meni je to nehumano."

Ona ističe: „Kao netko tko ima 15 pasa, dva konja i koji je cijeli život u konjičkom sportu, a predsjednica sam Konjičkog saveza Istarske županije, mislim da tim životinjama nije mjesto u cirkusu, poznajući narav tih životinja i koliko im treba prostora. Za bilo kakvu životinju, a pogotovo za tako velike, transport je izuzetno velik stres."

Faggian smatra da bi djecu i odrasle u cirkusu trebalo uveseljavati akrobacijama, trapezistima, klaunovima. „Ne zbog toga što mislim da se životinje nužno maltretiraju, ali devi nije prirodno da hoda ili kaska u krug u malom prostoru i da svi oko nje plješću, pod svjetlima reflektora. Znam da se konji propinju na stražnje noge u tim točkama - kad se dva pastuha u prirodi bore za naklonost ženke, oni se isto propinju, ali cijela ta atmosfera nije normalna za životinje", smatra Faggain.

Nema mehanizma zaštite životinja

Osim cirkusa, u Puli i okolici ovog i proteklih ljeta viđeni su strani državljani kako prolaznicima nude fotografiranje s rijetkim, zaštićenim vrstama, poput sova. Prije nekoliko godina na jednom trajektu je otkriven tigar koji je trebao biti smješten u privatni zoološki vrt, medvjedi se koriste za „ples".

„Problem su i zoološki vrtovi u kojima životinje zbog patnje, dosade, stresa i depresije pokazuju zoohotična ponašanja, a cijeli koncept oduzimanja slobode povlači za sobom još patnje - hiperprodukciju, ubijanje te razmjenu ili preprodaju", navodi Luka Oman. Po njemu, dodatan su problem slučajevi iskorištavanja životinja radi fotografiranja s njima i atrakcija poput privatnog zatočeništva jer u Hrvatskoj nema gotovo nikakve regulacije i mehanizama zaštite tih životinja. Sve te slučajeve udruga je prijavljivala.

„Radimo na tome da se donese novi Pravilnik o zoološkim vrtovima jer je postojeći iznimno zastario i nije usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja. Također, ne postoji Pozitivna lista u kojoj su navedene vrste životinja koje se smije imati, nema zabrane držanja divljih životinja. Pokrenuli smo kampanju Za bolji Zakon kroz koju se zalažemo za nove i bolje odredbe u Zakonu, poput zabrane svih cirkusa koji koriste bilo koje životinje, uvođenje Pozitivne liste i zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu", napominje Oman.

Na koncu kaže da u udruzi Prijatelji životinja nisu zadovoljni reakcijama inspekcije i ostalih nadležnih službi jer oni, ističe Oman, najčešće legaliziraju i daju dozvole takvim pojedincima i cirkusima, a malokad se uzme u obzir dobrobit životinja.

Piše: Nenad Ivanović/dw
11.08.2023. 11:06:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.08.2023. 11:44
    klauni zongleri akrobati da samo oni
Novi komentar
nužno
nužno