« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ŠTO MISLITE O ...

Psiho testovi muče više od trećine nezaposlenih

Kakav savjet i pomoć bi posloprimcima najviše koristili u potrazi za poslom

Što bi najviše pomoglo
Što bi najviše pomoglo (Shutterstock)
Više o

razgovor za posao

,

intervju

,

životopis

,

psihologijski testovi

,

psiho test

U potrazi za poslom važan je svaki detalj, od besprijekornog životopisa preko ostavljanja dobrog dojma na razgovoru za posao. Zvuči jednostavno, ali nije. Kakav savjet i pomoć bi posloprimcima najviše koristili u potrazi za poslom, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 35% željelo bi dobiti uvid u rezultate psihologijskog testiranja, koje je u mnogim tvrtkama standardni dio selekcijskog postupka.

Ispitanici žele povratnu informaciju jer im se nerijetko čini da je razgovor za posao 'prošao dobro, a onda dođe odbijenica'. Neki od njih misle da bi 'krivac' za to mogao biti rezultat psihologijskog testiranja. „Moram vidjeti u kojim područjima loše prolazim i naći način kako da to popravim", kaže jedan od ispitanika.

Za 29% ispitanika najveću bi pomoć predstavljala simulacija razgovora za posao jer 'škakljiva' pitanja kandidate nerijetko zbune i povećavaju tremu, priznaju neki od ispitanika.

„Nesvjesni neverbalni znakovi opisuju čovjekovo ponašanje. Kada bih naučila vladati njima, tj. ne pokazivati nervozu, to bi mi puno značilo", kaže jedna ispitanica.

U potrazi za poslom dobro bi došla i revizija životopisa, smatra 16% ispitanika. „Često ne dobijem nikakav odgovor od poslodavca na prijavu, iako smatram da sam ispunio sve uvjete. Možda je problem u životopisu", kaže jedan od ispitanika, a jedna ispitanica dodaje: „Nadam se da sam detaljno opisala sve što sam radila i da se na temelju toga mogu vidjeti moje sposobnosti, ali kako dugo ne radim, više u ništa nisam sigurna."

Pomoć u potrazi za poslom ne treba 16% ispitanika. Oni tvrde da uspješno pronalaze poslove, ali ima i ispitanika koji ističu kako naprosto 'nemaju sreće' ili na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim zanimanjem.

Neki od ovih ispitanika također smatraju kako prilikom zapošljavanja samo treba imati 'dobru vezu', dok drugi ističu kako nije problem u njima: „Mislim da mi ne treba pomoć pošto sam uvijek nekako dosad uspješno pronalazila poslove. Životopis mi je na mjestu, ne hvata me nervoza kad idem na razgovor za posao. Mislim da je ovaj put ipak do poslodavca, a ne do mene", zaključuje jedna ispitanica.

Najmanje ispitanika (4%) smatra da im je potrebna pomoć iz područja korištenja društvenih mreža. „Koristim se društvenim mrežama, ali nisam odlično educirana što se sve njima postiže", priznaje jedna ispitanica. 

13.02.2013. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno