« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VUKOVI I PSI

Psi su bolji s ljudima, ali vukovi su pametniji

Vukovi otvaraju mehanizme posuda u kojima je hrana i spontano rješavaju druge zadatke

Vuk
Vuk (Arhiva)
Više o

vukovi

,

psi

Vukovi su pametniji od pasa, tvrdi bihevioristički istraživač Kurt Kotrschal, voditelj znanstvenog instituta u austrijskom Gruenauu, što dokazuje svojim radom u Centru za istraživanje vukova, piše Hina. Wolf Science Center (WSC) otvoren je u Donjoj Austriji kao projekt Sveučilišta u Beču.

Čak se i vuk, kojeg su ljudi odgojili, bitno razlikuje od svog udomaćenog dalekog rođaka psa, pokazali su znanstvenici u WSC-u. Vukovi pogotovo prema stranim osobama uvijek ostaju bojažljivi i rezervirani. Ali s druge strane znanstvenike ne prestaje čuditi s koliko pameti vukovi spontano rješavaju zadatke, primjerice otvaraju mehanizme posuda u kojima je hrana. Kod spontanih zadaća psi su u usporedbi s vukovima inferiorni, ali su opet nadmoćni u kontaktima i komunikaciji s ljudima.

WSC ne istražuje samo odnos psa i vuka, nego se bavi fundamentalnim istraživanjima kognitivnih sposobnosti i procesa mišljenja. Istraživanja provode na kooperativnim psima i vukovima koji su odgojeni i trenirani po istom uzorku. Trenutno bihevioristi rade s 11 dobro istreniranih i kooperativnih vukova te četiri psa koji su odgojeni i trenirani isto kao vukovi. Vukovi se odazivaju kad ih se pozove imenom, ovladali su s nešto više od 20 naredaba i može ih se voditi na uzici. Kod treninga se istraživači oslanjaju isključivo na pozitivne poticaje, svaka prisila životinja je zabranjena.

28.03.2011. 13:21:00
Novi komentar
nužno
nužno