« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Prvi zatočenik iz Guantanama prebačen u SAD izjasnio se da je nedužan

U zatvoru je godinama zbog optužbe da je nedjelo učinio prije 11 godina

(Corbis)
Više o

Ahmed Kalfan Gailani

,

Guantanamo

Prvi zatočenik iz Guantanama koji je prebačen u SAD, Tanzanijac Ahmed Kalfan Gailani izjasnio se u utorak pred saveznim sudom u New Yorku kako se ne osjeća krivim za optužbe za koje ga se tereti.

Taj 34-godišnji Tanzanijac je u utorak ujutro doveden u zatvor u New Yorku nakon što je kao važan pripadnik terorističke skupine Al Kaida u zatvoru u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay držan od 2006. Optužen je za upletenost u atentate 1998. na američka veleposlanstva u Dar es Salaamu i Nairobiju, a na pitanje suca je odgovorio da je nedužan.

Vidi se da je već na djelu monstruozan plan predsjednika Obame da se zatvorenici u zatvoru mogu držati bez suđenja neograničeno.

On je prvi zatočenik prebačen u Sjedinjene Države iz Guantanama prema planu američkog predsjednika Baracka Obame da zatvori ovaj zatočenički centar za osumnjičene teroriste do početka iduće godine.

Protiv Gailanija je podignuta optužnica od 286 točaka, među kojima za ubojstvo, urotu o ubojstvima, bombaške napade i mučenja, te urotu za korištenje oružja za masovno uništenje protiv Amerikanca.

Novo saslušanje će se održati 16. lipnja. Osumnjičeniku prijeti smrtna kazna.

10.06.2009. 08:49:10
Novi komentar
nužno
nužno