« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
svi za članstvo

Prve dvije godine u EU donose nam 3,5 milijardi eura

Veliki iznosi namijenjeni su za razminiravanje, gospodarski razvoj te uspostavu Schengena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

EU

,

Schengen

,

ulaganje u Hrvatsku

,

financijski paket eu

,

Hrvatska EU

Europska komisija izradila je prijedlog financijskog paketa za Hrvatsku u kojem se navodi da bi naša zemlja mogla uživati tijekom prve dvije godine članstva u više od tri i pol milijarde eura.

Taj novac namijenjen je gospodarskom razvoju te poticanju zapošljavanja.

Pohvalna je činjenica da je Hrvatska prošle godine bila na oko 63 posto prosjeka EU po stupnju razvoja ako je suditi prema podatcima Eurostata.

Jutarnji list piše da je određena svota namijenjena i razminiravanju. Osim toga, sredstva su potrebna i za sprječavanje nepoželjnih migracija iz zemalja koje nisu članice EU kao i za pripremu Schengena na istoku naše zemlje, za što je namijenjeno oko 120 milijuna eura.

Prema pravilima EU-a, sve države članice moraju odobriti taj paket, a ni hrvatska Vlada neće biti izostavljena iz pregovora.

Ipak, Hrvatska neće samo dobivati novac na pladnju: „Vjerojatno će nam EU na raspolaganje staviti navedene iznose. No, dio novca Hrvatska će morati uplaćivati u EU-blagajnu, a nitko u ovom trenutku ne može reći ni koliko ćemo biti u stanju stvarno povući dodijeljenih nam sredstava", otkrio je za Jutarnji neimenovani član hrvatskoga pregovaračkoga tima s EU.
07.11.2009. 10:39:30
Novi komentar
nužno
nužno