« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Prva žrtva diplomatskog skandala

Zbog curenja povjerljivih podataka Rupel smijenio političkog direktora u slovenskom MVP-u Mitju Drobniča

Na Drobničevo mjesto u ministarstvu vanjskih poslova dolazi Matjaž Šinkovec, bivši direktor obavještajne agencije SOVA
Na Drobničevo mjesto u ministarstvu vanjskih poslova dolazi Matjaž Šinkovec, bivši direktor obavještajne agencije SOVA (GETTY IMAGES)

Dosadašnji politički direktor u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Mitja Drobnič prva je žrtva skandala izazvanog objavom diplomatske bilješke o razgovorima slovenskih i američkih dužnosnika u Washingtonu u kojima je dominiralo pitanje Kosova.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer da je Drobnič ponudio ostavku koja je usvojena, a na njegovo mjesto imenovan je državni tajnik iz kabineta predsjednika vlade Matjaž Šinkovec, ranije direktor obavještajne agencije SOVA. Nije poznato znači li to da Drobnič preuzima odgovornost za ‘curenje’ dokumenta o razgovorima što su ih on i slovenski veleposlanik u SAD-u Samuel Žbogar vodili 24. prosinca u Washingtonu s više američkih dužnosnika, od kojih je najviše rangirani Daniel Fried, zamjenik američke državne tajnice Condoleeze Rice za euroazijske poslove.

Svaku umiješanost u objavu sadržaja tih razgovora odbacio je slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel te najavio da će biti još kadrovskih promjena. No, među smijenjenima neće biti i Žbogar koji je pozvan na konzultacije u Ljubljanu nakon izbijanja skandala. Rupel je to protumačio kao uobičajenu proceduru, a za Žbogara je rekao da je ‘jedan od najboljih veleposlanika koje Slovenija ima’, uzevši ga tako u zaštitu. U međuvremenu, više je oporbenih stranaka lijevog centra zatražilo da  Rupel izvijesti parlament o svim pojedinostima skandala, koji je po nekim ocjenama doveo do urušavanja reputacije Slovenije na čelu predsjedništva EU.

Štetu koja je nastala vrlo ćemo brzo popraviti. Oni koji su dokument pustili u javnost imali su politički cilj protiv vlade i ugrozili su kredibilitet države, osobito u odnosu sa SAD-om.”
Dimitrij Rupel
slovenski ministar vanjskih poslova
Afera s objavom bilješke prema kojoj sjedinjene Države sugeriraju Sloveniji da što prije i kao prva prizna neovisnost Kosova jer su ‘prilike povoljne’ i jer, kako se navodi u bilješci, u Prištini već pišu nacrt ustava, osim međunarodnih ima i snažne unutarnjopolitičke dimenzije u Sloveniji koju ove jeseni čekaju redovni izbori. Tako je više opozicijskih stranaka iskoristilo priliku da Janšinu vladu prikaže kao vladu koja sluša ‘strani diktat’. 

Piše: hina/mex
30.01.2008. 01:33:54
Novi komentar
nužno
nužno