« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Prva javna promocija doktora znanosti zagrebačkog Sveučilišta

Sljedeća svečanost bit će 28. rujna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HNK

,

Zagrebačko sveučilište

,

svečana promocija

,

doktori znanosti

Zagrebačko Sveučilište promoviralo je danas na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 170 novih doktora znanosti, upriličivši prvu javnu promociju u novijoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu.

Time se obnavlja tradicija započeta još 1877. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s istraživačkim, znanstvenim i umjetničkim potencijalima zagrebačkog Sveučilišta.

Nakon polaganja prisege nove je doktore znanosti proglasio rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. Aleksa Bjeliš.

Kandidati su na promociju stigli u povorci od zgrade Sveučilišta do HNK-a, odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, ukrašene kičankom, koju su novi doktori, nakon proglašenja, prebaciti s lijeve na desnu stranu, kao simbol ulaska u novo i više akademsko zvanje.

Uslijedilo je uručivanje diploma, nakon čega se svaki promovirani kandidat upisao u knjigu doktora. Svečanost je završena intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Novima doktorima znanosti uručene su, uz diplome i posebno izrađene doktorske medalje, te knjige doktora znanosti koje sadržavaju cjelovit prikaz disertacija ostvarenih na Sveučilištu u Zagrebu tijekom posljednje dvije godine.

Novi doktoranti dolaze s Edukacijsko-rehabilitacijskog i Ekonomskog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, Fakulteta političkih znanosti te sa Farmaceutsko-biokemijskog, Filozofskog, Katoličko bogoslovnog, Kineziološkog, Medicinskog, Pravnog, Prirodoslovno-matematičkog, Stomatološkog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Svečane akademske odore za promocije doktora znanosti pripremio je prof. Zvonko Dragčević s Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF), a izveo Zavod za odjevnu tehnologiju TTF-a.

Doktorske medalje su autorski rad prof. Damira Mataušića s Akademije likovnih umjetnosti, a izvela ih je Radionica primijenjene umjetnosti Zagreb.

Doktorske diplome su oblikovali prof. Stipe Brčić i dizajneri Damir Bralić i Nikola Đurek, sa Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta.

Radatelj svečane promocije novih doktora znanosti je prof. Ozren Prohić s Akademije dramskih umjetnosti. Nakon današnje javne promocije uslijedit će nova, u nedjelju, 28. rujna, kada će biti promovirano novih 196 doktora znanosti. (HINA)

14.09.2008. 14:04:05
Novi komentar
nužno
nužno