« Život
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
dan djeteta

Pružite svoj djeci šansu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zaštita djece

,

Svjetski dan djeteta

,

Nobelovci za djecu

,

prava djeteta

U povodu Svjetskog dana djeteta i obljetnice donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta, dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali su u četvrtak vlade i strane u oružanom sukobu da djeci omoguće školovanje i time pruže izglede za mirnu budućnost.

Otvoreno pismo upućeno svjetskim čelnicima i stranama u oružanim sukobima objavljeno je na stranici organizacije Save the Children (Spasite djecu), s potpisima 31 Nobelovca, pojedinaca i organizacija koji su primili to najuglednije priznanje u zalaganju za mir.

"Danas, na godišnjicu donošenja UN-ove Konvencije o pravima djeteta i na Svjetski dan djeteta, pozivamo da se kvalitetnim obrazovanjem obuhvate sva djecu, jer dobro obrazovanje djeci pruža najbolje izglede za mirnu i prosperitetnu budućnost", poručuju Nobelovci.

U pozivu se ističe da više od 70 milijuna djece nema pristupa obrazovanju, a više od polovice tog broja, njih 37 milijuna, živi u zonama oružanog sukoba gdje svjedoče i doživljavaju nasilje.

"Kvalitetno obrazovanje omogućuje pristup informacijama i razvija vještine i kritičko mišljenje koje stvara prilike za promjenu na miran način"Nobelovci

Vlade i strane u oružanom sukobu trebaju poštivati i promicati škole kao mjesta mira i sigurnosti, omogućiti djeci kvalitetno obrazovanje bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili jezik, bez straha od ratnog sukoba ili nasilja.

K tomu obrazovni proces treba biti dio svakog mirovnog procesa, jer "mir počinje u glavama djece i mora početi već danas", navode inicijatori među kojima su tibetanski duhovni vođa Dalaj lama (Nobelova nagrada za mir 1989.), židovski aktivist Elie Wiesel (1986.), iranska odvjetnica Shirin Ebadi (2003.), aktivistica za prava Indijanaca Rigoberta Menchu (1992.), afrička Nobelovka Wangari Maathai (2004.).

Među potpisnicima su i bivši američki predsjednik Jimmy Carter (2002.); Nobelovci iz Istočnog Timora, Carlos Ximenes Belo i Jose Ramos-Horta (1996.); južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu (1984.) i nagrađene organizacije kao što su Amnesty International (1977.); UN (1988. i 2001.); UNICEF (1965.); IAEA (2005.); Međuvladin odbor za klimatske promjene (2007.) i drugi. (metro-portal)

20.11.2008. 13:54:20
Novi komentar
nužno
nužno