« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Prosvjeduju radnici splitske Željezare

Zlomrex krši hrvatske zakone i to im se dopušta jer nitko osim radnika i sindikata ne reagira.

(Mario Todorić, CROPIX)
Više o

Split

,

prosvjed

,

Sindikat metalaca

,

Zvonko Šegvić

,

Željezara

,

Zlomrex

,

Ante Sanader

,

splitska željezara

,

Mladen Bekavac

,

Nezavisni sindikat Brodosplit

Radnici splitske Željezare jutros su započeli prosvjed pred zgradom splitsko-dalmatinske županije u samom središtu Splita.

Okupilo se oko stotinjak radnika koji traže da se raskine kupoprodajni ugovor s poljskim Zlomrexom na njihovu štetu te da se Željezara proda novom vlasniku. Radnici su prosvjedujući nosili transparente na kojima je pisalo: "Čuvajte bar jednom hrvatsko", "Polančecu zašto nas ne primaš", "Pun trbuh svima, a ne samo njima", "Neka dođe Uskok u Željezaru" .

"Višekratno se krše odredbe iz ugovora, a time se zaboravilo i na obveze", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca splitske Željezare Mladen Bekavac te dodao kako su sindikati o svemu izvještavali mjerodavne državne institucije.

Gubitak Željezare iznoso 101 milijun kuna, a uz to je i račun blokiran. Zlomrex krši hrvatske zakone i to im se dopušta jer nitko osim radnika i sindikata ne reagira, čulo se na prosvjedu.

Potporu radnicima dao je i Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata "Brodosplita" koji je poručio da je ovo hrvatska zemlja i da se ništa ne smije prodavati.

"Ako Poljaci i dalje namjeravaju ignorirati uvjete iz ugovora neka Željezaru prepuste drugima, a ne da se 400 radnika i 2.000 njihovih članova obitelji nađe na cesti", rekao je.

Među prosvjednike je došao i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader koji im je pružio punu podršku. Župan smatra kako radnike treba pošteno platiti za njihov rad, a ako to netko nije u stanju, kako je dodao, neka ode. (hina/metro-portal)

28.04.2009. 12:33:23
Novi komentar
nužno
nužno