« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Prosvjedi u Sudanu zbog namjere ICC-a da optuži sudanskog predsjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Sudan

,

Darfur

,

Omar Hasan al-Bašir

,

ICC

,

Luis Moreno-Ocampo

,

Khartoum

Nakon izvješća da bi Međunarodni kazneni sud (ICC) mogao zatražiti uhićenje sudanskog predsjednika zbog navodnih ratnih zločina u nedjelju su se u sudanskoj prijestolnici Khartoumu okupile tisuće prosvjednika koji su uzvikivali "Dolje SAD" i da su spremni umrijeti za predsjednika Omar Hassana al-Bashira.

"Dat ćemo naše duše i krv za Bashira", uzvikivali su prosvjednici prolazeći ulicama Khartouma prema uredima Ujedinjenih naroda. "ICC čini samo ono što mu Europska unija, Sjedinjene Države i Izrael kažu da čini", rekli su prosvjednici u svojoj izjavi.

Uslijed od vlade organiziranog prosvjeda u Khartoumu je zaustavljen promet a stotine ljudi se okupilo i u blizini sjedišta vlade gdje je vlada održavala izvanredni sastanak. Nakon razgovora sudanska vlada je rekla da neće priznati nikakav ukaz ICC-a i da stoji iza mirovnog sporazuma između sjevera i juga zemlje koji predviđa održavanje izbora iduće godine.

Tužiteljstvo ICC-a je u četvrtak priopćilo kako će tužitelj Luis Moreno-Ocampo sucima predati "dokaze o zločinima u cijelom Darfuru tijekom posljednjih pet godina" i zatražiti podizanje optužnice protiv jedne ili više osoba. Pojedinosti nisu objavljene.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) vjerojatno će zatražiti uhićenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bašira u okviru slučaja ratnih zločina u Darfuru koji će pokrenuti u ponedjeljak, izjavili su u petak diplomatski izvori. (HINA)

14.07.2008. 01:13:31
Novi komentar
nužno
nužno