« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
TAJLAND

Prosvjedi ne jenjavaju, proglašeno izvanredno stanje

Premijer je prosvjednicima zaprijetio "oštrim mjerama" ukoliko ne prekinu demonstracije.

(Getty Images)
Više o

Tajland

,

Thaksin Shinawatra

,

prosvjedi na Tajlandu

,

Abhisit Vejjajiva

,

Suthep Thaugsuban

Tajlandski vojnici pucali su u zrak pokušavajući odbiti protuvladine prosvjednike koji su provalili u zgradu ministarstva unutarnjih poslova nakon što je premijer Abhisit Vejjajiva proglasio izvanredno stanje u prijestolnici.

Oko 50 prosvjednika probilo se u nedjelju kroz osiguranje u zgradi unutarnjih poslova u Bangkoku dok se Abhisit tamo nalazio a premijer je pobjegao automobilom, objavila je nacionalna televizijska postaja.

Novinari Reutersa koji su se nalazili na mjestu događaja rekli su da vojnici u početku nisu ni pokušali spriječiti prosvjednike da uđu u zgradu, ali su potom zapucali u zrak da bi spriječili da im se pridruže novi prosvjednici.

Prosvjednici se okupljaju i oko sjedišta policije u Bangkoku dok je gomila kod zgrade vlade narasla na više od 4.000 prosvjednika.

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva poručio je u nedjelju protuvladinim prosvjednicima da okončaju nasilne demonstracije ili se suoče s oštrim mjerama koje dopušta proglašeno izvanredno stanje u Bangkoku.

Abshit je u govoru na televiziji rekao da je nacija "u opasnosti zbog nerazumnih, sebičnih ljudi". Upozorio je da su prosvjednici prešli granicu i da je potreban čvrst odgovor."Zaustavite takve akcije. Vlada će inače primjeniti mjere dopuštene ukazom o izvanrednom stanju, kako bi vratila mir naciji", rekao je Abshit u izjavi koju je prenosila televizija.

 

Nešto prije toga incidenta vlada je proglasila izvanredno stanje u prijestolnici i okolnim područjima kako bi suzbila prosvjede. Procjenjuje se da prosvjednika u glavnom gradu ima oko 40 tisuća na raznim lokacijama.

Zamjenik premijera Suthep Thaugsuban, zadužen za sigurnosna pitanja, također se obratio naciji.

 

"Policija i vojni časnici moraju potpuno i silom obaviti svoj posao kako se ne bi učinila još veća šteta. Akcijease mora poduzeti odmah, a red se mora ponovno uspostaviti što je prije moguće", rekao je.

Prosvjednici podupiru svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinawatru koji je svrgnut u državnom udaru 2006. i nalazi se u samonametnutom egzilu. Thaksinova odsutnost nije, međutim, zaliječila podjele između rojalista i poslovne elite, koji su ga optužili za korupciju i zloporabu vlasti, i siromašnih, koji su imali koristi od njegove populističke politike.

Prosvjednici, takozvane "crvene košulje", u subotu su nasilnim neredima uspjeli prekinuti azijski susret na vrhu u Pattayji. (hina/metro-portal)

12.04.2009. 16:17:47
Novi komentar
nužno
nužno