« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
BACALI JAJA

Prosvjed LGBT-ovaca srećom bez težih incidenata

Privedena su trojica 14-godišnjaka iz skupine protivnika prosvjeda zbog bacanja jaja i upaljača, te jedan preventivno - štogod to značilo

Fotografija vijesti
Više o

LGBT

,

lgbt prosvjed

Prosvjed stotinjak pripadnika LGBT zajednice koji su danas pred zagrebačkom katedralom na Kaptolu prosvjedovali protiv "crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LBTG građana" završio je bez težih incidenata, a privedena su trojica 14-godišnjaka iz skupine protivnika prosvjeda zbog bacanja jaja i upaljača, te jedan preventivno.

Prosvjed je osiguravalo stotinjak pripadnika interventne policije i 18 policijskih vozila razmještenih u uži centar grada i pred zagrebačku katedralu.

Pred katedralom se okupilo oko 500 protivnika prosvjeda, a među njima je, između ostalih, bilo stotinjak pripadnika HVIDR-e, velik broj maloljetnika i pripadnika Bad Blue Boysa.

Prosvjed udruge Zagreb Pride pod nazivom "Ljubi bližnjeg svog pred katedralom" započeo je okupljanjem ispod kipa Gospe kod katedrale među kojima su neki nosili transparente s natpisom "Ja sam muškarac s vaginom", "Crkva štiti pedofile", "Mržnja nije obiteljska vrijednost" i "Svako srce kuca jednako".

U pauzama između puštanja pjesama organizatori Zagreb Pridea pozivali su sudionike na širenje ljubavi poljupcima i zagrljajima te ih pozivali da se ne obaziru na mržnju, na što su protivnici prosvjeda odgovarali hukanjem, i odgovarali "Vi niste Hrvatska" te pjevali "Zovi samo zovi".

Na poljubac između dvije djevojke, protivnici prosvjeda reagirali su riječima "Ubij, ubij pedera!", nakon čega je većina okrenula leđa pripadnicima LGBT zajednice i molila se okrenuta prema zagrebačkoj katedrali.

Podsjetivši u govoru okupljenima razloge okupljanja ispred katedrale, među kojima su kao vrhunac istaknuli "skandalozne izjave prije par dana u kojima ih se optužuje da uništavaju Hrvatsku", pripadnici LGBT zajednice ustvrdili su da ih se sustavno demonizira te njihovo spominjanje naziva 'razaranjem čovjeka'. Još u pozivu na prosvjed Zagreb Pridea na Facebooku, prozvali su Crkvu "zbog vrijeđanja tijekom sukoba oko zdravstvenog odgoja".

"Kardinale Bozaniću, ako nas čuješ, došli smo u tvoje dvorište kako bi te podsjetitli na riječi Isusa Krista: Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas, ljubite i vi jedan drugoga", bila je jedna od poruka organizatora skupa.

Matea Popov iz Zagreb Pridea istaknula je u izjavi novinarima kako je glavni razlog okupljanja slanje poruke ljubavi "s mjesta odakle čujemo samo govore mržnje".

Organizator prosvjeda Gordan Duhaček najavio je novi prosvjed za 16. siječnja na Cvjetnom trgu pod nazivom "Skup za sekularizam".

Skup je završio hukanjem protivnika prosvjeda, a pripadnici LGBT zajednice radi sigurnosnih razloga prevezeni su s mjesta događaja u policijskim vozilima.

12.01.2013. 20:47:37
Novi komentar
nužno
nužno