« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
402 GODINE

Proslavljen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Aleksandra Horvat dobila je nagradu za izniman doprinos knjižničarskoj struci, a NSK je potpisala sporazum o suradnji s Institutom Ivo Pilar i Filozofskim fakultetom

(Wikipedia)
Više o

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

,

Institut ‘Ivo Pilar’

,

NSK

,

Aleksandra Horvat

,

Tihomil Maštrović

,

NSB

,

knjižničarstvo

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) proslavila je danas svoj dan i 402. obljetnicu te je za prošlu godinu za izniman doprinos knjižničarskoj struci nagradila profesoricu Aleksandru Horvat, pročelnicu Katedre za bibliotekarstvo zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Zahvaljujući na nagradi Aleksandra Horvat je istaknula da joj je ona osobito važna jer ju je dobila od predstavnika struke, koja je prepoznala važnost izobrazbe. Nagrada je prvi put dodijeljena prošle godine, a sastoji se od povelje i 25.000 kuna.

Bogat program proslave obilježilo je i potpisivanje sporazuma o suradnji NSK s Institutom društvenih znanosti "Ivo Pilar" i zagrebačkim Filozofskim fakultetom, što su svojim potpisima zajamčili glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović, ravnatelj Instituta "Ivo Pilar" Vlado Šakić i dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras.

Maštrović je uzvanicima predstavio prošlogodišnje uspjehe knjižnice, ali i ono što još nije ostvareno.

Ističući na prvome mjestu postignuća, naveo je nekoliko događaja za koje smatra da su obilježili prošlu godinu. To su velika izložba "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja" na kojoj je Grafička zbirka NSK prvi put, i to o 90. rođendanu javnosti predstavila svoju bogatu građu.

Maštrović je podsjetio da je osnovana i nova zbirka - Zbirka knjiga o Domovinskom ratu, da je objavljeno trosveščano izdanje u povodu 80. godišnjice smrti književnika Ive Vojnovića te da je NSK obogatila svoj fond mnogim važnim prinovama - među kojima je i ostavština dr. Ive Pilara.

Prošle je godine prvi put održan i Dan otvorenih vrata NSK. Ta je knjižnica, kao jedina europska koja je korisnicima otvorena 24 sata, prošle godine zabilježila oko 360.000 ulaza, a njezinim dnevnim uslugama prosječno se koristilo 2300 osoba.

Ipak, istaknuo je Maštrović, recesija je pridonijela tomu da još nije dovršen kongresni centar, a prostorijama knjižnice još se koristi i Zemljišno-knjižni odjel pa se Maštrović nada da će se to uskoro riješiti kako bi zgrada NSK potpuno služila svojoj svrsi.

U povodu Dana NSK Maštrović je uručio i priznanja za dobru suradnju dvjema institucijama - Hrvatskome državnom arhivu i Zagrebačkoj filharmoniji.

Dan NSK proslavlja se 22. veljače u spomen na taj dan daleke 1483. godine, kada je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije tiskana prva hrvatska knjiga "Misal po zakonu rimskoga dvora", jedna od šest hrvatskih glagoljskih inkunabula. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 18:28:37
Novi komentar
nužno
nužno