« Zagreb
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
WOW!

Proširena stvarnost na Adventu

TZGZ i platforma Equinox u proširenoj stvarnosti donose ugođaj Adventa Zagreb širom grada Zagreba i Hrvatske

Advent u proširenoj stvarnosti
Advent u proširenoj stvarnosti (Arhiva)
Više o

Advent u Zagrebu

,

advent

,

Proširena stvarnost

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startupom koji razvija platformu Equinox za laku objavu sadržaja proširene stvarnosti, omogućila je građanima Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Pule uživanje u posebno kreiranim sadržajima Adventa Zagreb.

Riječ je o autorskim ilustracijama Zorana Đukića s motivima zagrebačkih adventskih starogradskih prozora predstavljenih kroz izložbu na otvorenom pod nazivom „Virtualni božićni prozori". Equinox ih je pretvorio u animirane i interaktivne trodimenzionalne AR (Augmented Reality) objekte koji se korisnicima iscrtavaju u proširenoj stvarnosti na ekranu njihovog pametnog telefona.

Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti trodimenzionalne ilustracije prozora i interaktirati s njima na samoj lokaciji. Tako, ih korisnici mogu vidjeti pomoću kamere mobitela na: riječkom Korzu, splitskim Prokurativama i Trgu Gaje Bulata, osječkoj Tvrđi i pulskim Zlatnim vratima, a u Zagrebu na dvadesetak lokacije poput Trga bana Jelačića, Trga kralja Tomislava, jezera Jarun i Bundek, parka Maksimir i drugih. Dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina (link za Android: http://bit.ly/equinoxforandroid, link za iPhone: http://bit.ly/equinoxforiOS) i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni adventski sadržaji. Svoj osobni doživljaj izložbe i interakcije s postavljenim AR objektima, korisnici aplikacije mogu podijeliti na društvenim mrežama.

Na ovaj su način višestruko nagrađivani Advent Zagreb i TZGZ postali tehnološki lider koji je prepoznao AR, odnosno proširenu stvarnost, te platformu Equinox kao tehnologiju koja može ponuditi dodatnu vrijednost i interaktivnost postojećem turističkom proizvodu.

Karta lokacija s adventskim AR sadržajima se nalazi ovdje: https://bit.ly/lokacijeadventazagreb2020

Kratki video korištenja aplikacije Equinox XR i sadržaja u proširenoj stvarnosti pronađite na https://youtu.be/Zw1v4noHDxA

O ADVENTU ZAGREB

Pod sloganom „Osjetite svjetlost", ovogodišnji Advent u Zagrebu održat će se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ali u nastojanju da se očuva duh najboljeg božićnog sajma u Europi.

Advent Zagreb ove godine donosi kulturna događanja koja će na najljepši mogući način uvode u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, s obzirom na danu situaciju. Pored 9 različitih prigodnih glazbenih programa, tu su i izložba Adventa u Zagrebu putem proširene stvarnosti, prigodno ukrašeni prozori na Gornjem gradu i još mnogo toga.

Da biste saznali više o ovogodišnjem Adventu Zagreb, posjetite web: https://www.adventzagreb.hr/.

Piše: Sanja Ledinek
06.12.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno