« Iza ogledala
objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana
HMMM...

Proročanstvo Kennedyjevih: misterij koji traje

Proročanstvo koje se najčešće spominje u kontekstu Kennedyjevih vezano je uz smrt Johna F. Kennedyja, 35. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država

A počelo je ovako...
A počelo je ovako... (Arhiva)
Više o

JFK

,

obitej Kennedy

,

proročanstvo Kennedyjevih

Kennedyjevi, jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih obitelji u američkoj povijesti, često su bili u središtu ne samo političkog, već i kulturnog interesa. No, uz njihovu moć i utjecaj, obitelj Kennedy također prati niz tragičnih događaja, koji su mnoge potaknuli na vjerovanje u tzv. "prokletstvo Kennedyjevih". Ovaj fenomen, koji se često spominje u popularnoj kulturi, odnosi se na niz nesretnih i prerano okončanih života članova obitelji Kennedy. Međutim, manje je poznato da se oko ove obitelji veže i jedno intrigantno proročanstvo, koje je samo dodatno pojačalo njihovu mističnu auru.

Proročanstvo koje se najčešće spominje u kontekstu Kennedyjevih vezano je uz smrt Johna F. Kennedyja, 35. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Prema nekim izvorima, nekoliko godina prije nego što je ubijen u atentatu 1963. godine, Kennedy je navodno bio upozoren na nadolazeću tragediju. Jedna od najpoznatijih tvrdnji potječe od poznate astrologinje i vidovnjakinje Jeane Dixon, koja je 1956. godine navodno predvidjela da će američki predsjednik izabran 1960. godine umrijeti tijekom svog mandata. Ova prognoza postala je poznata tek nakon atentata, iako neki skeptici dovode u pitanje autentičnost ovih tvrdnji.

No, proročanstvo Kennedyjevih nije ograničeno samo na Johna F. Kennedyja. Sudbina je na sličan način pratila i druge članove obitelji. Robert F. Kennedy, mlađi brat Johna F. Kennedyja, također je stradao u atentatu 1968. godine dok je vodio kampanju za predsjedničke izbore. Njegova smrt dodatno je potvrdila uvjerenje mnogih da ova obitelj nosi neku vrstu prokletstva.

Osim atentata, obitelj Kennedy pretrpjela je i niz drugih tragičnih događaja. Joseph P. Kennedy Jr., najstariji sin Josepha Kennedyja Sr., poginuo je u Drugom svjetskom ratu, dok su mlađi članovi obitelji, uključujući Johna F. Kennedyja Jr., također stradali u zrakoplovnim nesrećama. Niz nesreća i tragedija koje su pogodile ovu obitelj dodatno su osnažile vjerovanje u zloslutno proročanstvo.

Zanimljivo je da, unatoč ovim tragedijama, Kennedyjevi nisu izgubili svoju političku i društvenu moć. Obitelj je nastavila sudjelovati u američkom političkom životu, a njihova priča ostaje simbol američkog sna, isprepletenog sa zagonetnim proročanstvom koje se povremeno spominje kao objašnjenje za niz nesretnih događaja.

Međutim, važno je napomenuti da mnogi povjesničari i analitičari smatraju da su ovakva proročanstva i uvjerenja više proizvod društvenih konstrukcija nego stvarnih predviđanja. Oni ukazuju na činjenicu da su Kennedyjevi, kao istaknuta obitelj, jednostavno bili pod povećalom javnosti, što je dovelo do toga da su njihove tragedije dobile veću pažnju nego što bi to bio slučaj s drugim obiteljima.

Bez obzira na skepticizam, proročanstvo Kennedyjevih ostaje fascinantan dio njihove povijesti, oslikavajući mješavinu moći, tragedije i mistike koja ih okružuje. Na kraju, ono što ostaje iza njih nije samo niz tragičnih događaja, već i trajni utjecaj na američku politiku i društvo.

20.08.2024. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno