« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
SINDIKAT PREPOROD

Proračun za školstvo 2011. apsurdan

Vlada namjerava iduće godine izgraditi sedam školskih objekata sa samo 47 milijuna kuna, upozorava sindikat Preporod

Škola
Škola (Vlado Kos/Cropix)
Više o

sindikat Preporod

,

školstvo

,

državni proračun

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" ocijenio je danas da je prijedlog državnog proračuna za 2011., u dijelu koji se odnosi na financiranje osnovnog i srednjeg školstva, apsurdan, jer "osim održavanja hladnog pogona, ne jamči gotovo ništa".

Nova neće biti ni za što, osim za plaće koje će biti i dalje među najnižim plaćama korisnika proračunskih sredstava, rekao je predsjednik tog sindikata Željko Stipić na konferenciji za novinare, upozorivši da su pojedine stavke smanjene do apsurda, a neke su potpuno ukinute.

Među stavkama koje su najviše smanjene su kapitalne investicije, prevencija nasilja i ovisnosti, poticanje izvannastavnih aktivnosti i stručno usavršavanje nastavnika i učitelja, a potpuno se staje sa sufinanciranjem naobrazbe u privatnim školama, financiranjem Nacionalno vijeća učenika i izobrazbom zaposlenika u školama za korištenje ITC-a.

Unatoč predizbornim obećanjima da do 2011. više neće biti škola koje rade u tri smjene, to se nije dogodilo, a iduće se godine planira izgradnja samo sedam školskih objekata, i to s 47 milijuna kuna čime se može izgraditi i opremiti tek jedna škola, rekao je Stipić.

Za prevenciju nasilja planira se potrošiti oko 300 tisuća kuna, a za prevenciju ovisnosti oko 322 tisuće, čime se neće moći realizirati postojeći, ni uvoditi novi sadržaji, ustvrdio je Stipić. Time se dovodi u pitanje borba protiv nasilja u školama, sigurnost učenika i nastavnika, dodao je.

U zadnjih godinu dana prepolovljena su sredstva namijenjena poticanju izvannastavnih aktivnosti, za koja će se izdvojiti samo oko pet kuna po učeniku u osnovnoj školi, te deset kuna po učeniku u srednjoj školi.

Na području stručnog usavršavanja i izobrazbe učitelja i nastavnika dosegli smo samo dno dna jer vlasti smatraju da je stručno usavršavanje nepotrebno, rekao je Stipić. Sredstva su se smanjila s 3,1 milijuna kuna u 2009. na predviđenih milijun kuna u idućoj godini, a za dvije trećine su smanjeni iznosi za stipendije poslijediplomskih studija, napomenuo je.

Podsjetio je da je među predizbornim obećanjima aktualne vlasti bilo i ono o porastu plaće nastavnika, koja je, prema njihovim najavama, nakon 15 godina staža, u 2011. trebala biti oko 6786 kuna, a sada je za 1332 kuna manja.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 15:24:10
Novi komentar
nužno
nužno