« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IVAN ŠUKER:

Proračun za 2010. trebao bi biti na razini 120,5 milijardi kuna

Nema više prostora za dodatno porezno opreterećenje jer gospodarstvo i građani to više ne bi podnijeli, istaknuo je Šuker

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivan Šuker

,

Ljubo Jurčić

,

državni proračun

,

Hrvatsko društvo ekonomista

,

Ivan Lovrinović

Ministar financija Ivan Šuker danas je u Opatiji izjavio kako rashodna strana proračuna za 2010. godinu neće biti veća od ove godine.

Proračun za 2010. godinu trebao bi biti na razini 120,5 milijardi kuna, ali će konačan iznos tek biti utvrđen, rekao je Šuker na 17. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista (HDE) "Ekonomska politika Hrvatske 2010.".

Šuker je podsjetio da je 87,2 posto proračuna definirano zakonskim odredbama, kao što su plaće državnih i javnih djelatnika, mirovine i socijalna davanja.

Za poticaje, potpore i subvencije namijenjeno je 14 milijardi kuna, što je potrebno smanjiti, ali tek uz provedbu strukturnih reformi, rekao je Šuker napominjući da se potpore ili subvencije ne mogu davati samo da bi netko preživio.

Šuker je istaknuo i kako nema prostora za dodatno porezno opreterećenje jer gospodarstvo i građani to više ne bi podnijeli pa se mora smanjivati rashodovna strana proračuna. Pri tome je potrebna provedba bolnih strukturnih reformi, a za to je potreban politički konsenzus, ustvrdio je ministar financija.

Predsjednik HDE-a Ljubo Jurčić kazao je da će se tek nakon završetka prvog kvartala 2010. godine vidjeti jesmo li došli do dna krize.

Hrvatska ima vlastitu krizu, samo 20 posto utjecaja na nju ima prelijevanje svjetske krize, a ostalo je rezultat domaće politike, Ljubo Jurčić

Uzroci hrvatske krize su u tome što se umjesto uobičajenih ciljeva gospodarske politike kao što su rast zaposlenosti, izvoza i realnog dohotka, kod nas ciljevima proglašavaju stabilan tečaj i nulti deficit državnog proračuna, a to su ustvari instrumenti, a ne ciljevi, kazao je Jurčić koji se zalaže za jačanje industrijske aktivnosti, povećanje izvoza.

Član Glavnog odbora HDE Ivan Lovrinović predložio je osnivanje tri projektna tima pri Vladi - za brodogradnju, Hrvatske željeznice i zdravstvo, čiji bi cilj bio preustroj i povećanje aktivnosti tih djelatnosti.

Govoreći o nelikvidnosti, Lovrinović je kazao da bi trebalo nenaplaćena potraživanja starija od godinu dana izostaviti iz statistika te ih prepustiti policiji i sudstvu.

Ocijenio je da Vlada ne želi mijenjati ekonomsku politiku dok naplaćuje 70 posto PDV-a od uvozne robe, ima više od 80 posto proračunskih rashoda u obliku fiksnih prava čime čuva socijalni mir, te dok se može zaduživati u inozemstvu. Predložio je i omogućavanje kreditiranje države kod Hrvatske narodne banke do pet posto visine proračuna. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 18:03:42
Novi komentar
nužno
nužno