« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
nacionalno blago

Pronađeni rudnici kralja Solomona?

Je li otkriven još jedan mit koji golica maštu čovječanstva već stoljećima vidjet će se nakon detaljnih iskopavanja.

Solomonov hram u Jeruzalemu
Solomonov hram u Jeruzalemu (Corbis)
Više o

rudnici kralja Solomona

,

Solomonov hram

,

slobodni zidari

,

masoni

Jordanska pustinja možda ipak krije jedno mitsko bogatstvo, za koje se kroz povijest tvrdilo da je veliko kao i jednako spominjan El Dorado. Istraživači  sa Sveučilišta u San Diegu primjenili su tehniku određivanja starosti putem radioaktivnog izotopa ugljika na predmetima pronađenim u Khirbat en-Nahasu u južnom Jordanu.

Rezultati ispitivanja pokazali su da su ljudi proizvodili bakar na tom mjestu u vremenu kada je, prema legendi, kralj Solomon vladao Izraelom. Svoje su zaključke prezentirali u ovotjednom izdanju stručnog časopisa Proceedings of the Nacional Academy of Sciences, navodeći da se nalazi datiraju u deseto stoljeće prije naše ere, što odgovara biblijskim zapisima.

Thomas Levy, vođa ekspedicije naglasio je da se ne može uvijek vjerovati drevnim spisima, no da je ovoga puta suvremena znanost izgleda potvrdila navode Biblije. Nalazište je locirano u regiji južno od Mrtvog mora, što je u Bibliji bilo mjesto kraljevstva Edoma. Već tridesetih godina prošlog stoljeća neki su arheolozi povezivali tu regiju s edomskim kraljevstvom, no bili su u manjini.

Kralj Solomon poznat je biblijski lik po svojoj pravednosti i mudrosti, a još ga je više proslavio poznati roman H. Rider Haggarda Rudnici kralja Solomona, koji je naglasio mitsku dimenziju rudnika opisom neobično velikog bogatstva.

No, možda i najveću slavu stekao je kao graditelj hrama u Jeruzalemu, koji je postao predmet proučavanja raznih mističnih grupa, ponajviše slobodnih zidara, koji su tijekom stoljeća pokušavali odgonetnuti tajne koje su pretpostavljali da hram krije u svojoj strukturi i dizajnu. Tako je kralj Solomon, uz svog glavnog arhitekta Hirama Abifa ušao u modernu mističnu literaturu i rituale reda slobodnih zidara. (metro-portal)

28.10.2008. 16:20:31
Novi komentar
nužno
nužno