« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PTIČICA TRKAČICA

Pronađen najmanji dinosaur Sjeverne Amerike

Od glave do repa dug tek oko 60 centimetara i težak manje od kilograma opisan je kao 'ptica trkačica na steroidima'

(Wikipedia)
Više o

najmanji dinosaur

,

dinosaur

Fosilizirane kosti koje se nalaze u prirodoslovnom muzeju u Los Angelesu pripadaju najmanjem dinosauru u Sjevernoj Americi, priopćili su znanstvenici u utorak.

To novo identificirano stvorenje težilo je manje od kilograma, od glave do repa bilo dugo oko 60, a visoko oko 10 centimetara, rekao je ravnatelj instituta za dinosaure pri spomenutom muzeju Luis Chiappe. Taj je dinosaur izgledao kao "ptica-trkačica na steroidima", dodao je.

Dinosaur je vjerojatno živio u kasnom jurskom razdoblju, prije 150 milijuna godina, i hranio se biljkama i kukcima. Bilo je toliko sitan i brz da je zasigurno mogao "projuriti" između nogu velikih dinosaura.

Kosti četiriju jedinki, uključujući lubanju i fragmente kostiju udova, pronađeni su prije trideset godina u zapadnom dijelu Colorada. Chiappe i njegova skupina stručnjaka tek su ga nedavno identificirali, a njihov rad objavljen je u britanskom magazinu "Proceedings od the Royal Society".

Pronađena 'ptičica' ipak nije najmanji dinosaur na svijetu. On je pronađen na području Kine i Mongolije, a bio je veličine goluba. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 13:42:27
Novi komentar
nužno
nužno