« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PROTIV NASILJA

Promoviran Gradski vodič za žene

Vodič nudi informacije o smještaju, savjetovanju, stanovanju, obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenim uslugama i socijalnoj pomoći te preporuke za slučaj nasilja i popis važnih adresa

(zagreb.hr)
Više o

obiteljsko nasilje

,

zlostavljanje

,

nasilje nad ženama

,

Neva Tölle

,

Autonomna ženska kuća Zagreb

,

Gradski vodič za žene

,

AŽKZ

Deset je godina od krvavog pokolja, trostrukog ubojstva, u tijeku brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu, kada su ubijene tri žene. Dogodilo se to 22. rujna i prije pet godina taj je datum proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

U gradu su tim povodom organizirane brojne aktivnosti, a predstavljen je i prvi Gradski vodič za žene - zagrebački vodič kroz socijalne usluge za žene koje su preživjele nasilje. Na sedamdesetak stranica detaljne su informacije o smještaju, savjetovanju, stanovanju, obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenim uslugama i socijalnoj pomoći.

Istaknute su i preporuke za slučaj nasilja (poziv policiji, odlazak k liječniku, fotografiranje stana i vlastitih ozljeda) i popis važnih adresa. Vodič se može naći u zdravstvenim i odvjetničkim kućama, knjižarama, knjižnicama, webu Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ).

Prema podacima AŽKZ-a, u Hrvatskoj je svaka treća žena preživjela fizičko nasilje od sadašnjeg ili bivšeg partnera. Također, 34 posto žena preživjelo je seksualno nasilje. Svaka druga žena koja se javi za pomoć AŽKZ-u prijavljuje da joj je partner prijetio ubojstvom, a podaci o psihičkom nasilju pokazuju da je taj oblik nasilja preživjelo više od 50 posto žena u Hrvatskoj. Ipak, 83 posto žena nikad ne zatraži pomoć policije.   

Može se dogoditi svakoj ženiVažno je znati da ne postoji određen i prepoznatljiv tip nasilnika. Nasilnik može biti vaš muž, partner, sin, otac, mladić ili nepoznati muškarac. Također, nasilnici mogu biti višeg ili nižeg stupnja obrazovanja, zaposleni ili nezaposleni, ali i vrlo poštovani članovi društva. Razlozi su za nasilje nad ženama moć i kontrola, a muškarci, da bi je zadržali, koriste različite oblike zlostavljanja. Nasilje se može dogoditi svakoj ženi neovisno o njezinoj dobi, mjestu življenja, stupnju obrazovanja, nacionalnosti ili ekonomskoj moći.

- Žene koje su preživjele partnersko nasilje spadaju u posebno ranjivu skupinu izloženu pojačanoj socijalnoj isključenosti. Često su prisiljene napuštati svoje domove zajedno s djecom, izložene su poteškoćama u pronalaženju posla te povećanom riziku od gubitka posla, žive u ekonomsko i financijski ograničavajućim uvjetima, a bijegom od nasilja ti se uvjeti često i pogoršavaju - obrazložila je samo neke od razloga tiskanja vodiča urednica Neva Tolle.

Preporuka je Europske unije da se na 10 tisuća stanovnika osigura jedan krevet za žrtve zlostavljanja. U Zagrebu su 34 kreveta! Uz to, nasilje je ove godine poraslo oko osam posto. AŽKZ mjesečno zaprimi i do 300 poziva zlostavljanih žena.

Što je sve zlostavljanje

Ako ste sad u vezi u kojoj ste izloženi nasilju ili ste bili izloženi nekim od nabrojenih oblika nasilja, slobodno se javite za savjet ili smještaj na besplatni telefon 0800-5544 ili na SOS-telefon ili smještaj na tel. 4655-222, ili u savjetovalište ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16.30 do 19 sati na besplatni broj 0800-8898. Zlostavljanje je ako ste izloženi:

- fizičkim napadima - šamari, premlaćivanje, nanošenje tjelesnih ozljeda, davljenje, guranje...
- pokazivanju sile - razbijanje stvari, bacanje predmeta, prijetnja oružjem...
- verbalnim napadima - galama, uvredljive i ponižavajuće poruke, prijetnje, ucjene...
- seksualnim napadima - prisilni seksualni odnosi, seksualne aktivnosti koje ne želite, izlaganje pornografskim sadržajima protiv vaše volje...
- ekonomskom zlostavljanju - brani vam odlazak na posao i traženje zaposlenja, dolazi na vaše radno mjesto i nasilno se ponaša...
- financijskom zlostavljanju - oduzima vam novac i imovinu, zabranjuje korištenje zajedničkih dobara, ne podmiruje materijalne potrebe djece...
- socijalnoj izolaciji - ograničava vam slobodu kretanja, zabranjuje kontakte s prijateljima i rodbinom, kontrolira telefonske razgovore...)
- emocionalnim ucjenama - prijeti samoubojstvom ako ga ostavite, optužuje vas da ga ne volite...
- ograničavanju intelektualne slobode - zabranjuje vam da se obrazujete, zabranjuje vam izražavanje vlastitih i nameće svoja uvjerenja, vjerske i kulturalne osjećaje...
- ometanju roditeljske uloge - sprečava kontakt s djecom, određuje vaše odgojne postupke, manipulira djecom da bi se spriječio vaš roditeljski utjecaj...

Piše: Dajana Kos Bučar/Zagreb.hr
04.10.2009. 20:40:00
Novi komentar
nužno
nužno