« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
ZIMA

Promjena sata - ovog vikenda prelazimo na zimsko računanje vremena

Promjena sata dogodit će se uobičajeno, u noći sa subote na nedjelju dva ćemo puta imati dva sata ujutro, što znači da spavamo sat vremena duže

Pomicanje sata dogodit će se u noći sa subote na nedjelju
Pomicanje sata dogodit će se u noći sa subote na nedjelju (DeviantArt)
Više o

vlakovi

,

zimsko računanje vremena

,

pomicanje sata

,

vozni red

,

pomicanje sata 2014

Pomicanje sata i prelazak na zimsko računanje vremena dogodit će se u noći sa subote na nedjelju, 25. na 26. listopada u dva sata ujutro. Za one koji partijaju ili ne mogu spavati, prvo će doći 2A, a zatim 2B, da bi tek nakon toga otkucala 3 sata ujutro.

Infomacija za putnike u vlakovima - u željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena s 3.00 na 2.00 sata tri putnička vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Riječ je o po jednome vlaku na relacijama Vinkovci - Zagreb (stajat će u kolodvoru Vinkovci), Varaždin - Zagreb (stajat će u kolodvoru Varaždin) i Osijek - Zagreb (stajat će u kolodvoru Špišić Bukovica).

Što kažu stručnjaci o utjecaju pomicanja sata na zdravlje 

Zimsko računanje vremena zapravo je standardno računanje vremena, a ljetno radno vrijeme izmišljeno je u Njemačkoj tijekom Prvog svjetskog rata. Nakon Njemačke uvele su ga i savezničke države kako bi se pokušalo uštedjeti na ugljenu. Između dva svjetska rata većinom je ukinuto, da bi se vratilo tijekom Drugog svjetskog rata i u vrijeme energetske krize sedamdesetih godina.

nastavi čitati ispod oglasa

Na prostorima bivše Jugoslavije prvi puta kazaljke su pomicane 1983. godine. Danas to rade skoro sve europske države i cijela Sjeverna Amerika, no ne prestaju prijepori oko učinkovitosti pomicanja sata.

Za vašu informaciju, zdrave osobe trebaju nekoliko dana za prilagođavanje svog unutarnjeg sata, a noćne ptice patit će i do tri tjedna zbog novog vremena.

 

24.10.2014. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno