« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLIJEDI KOLAPS?

Proizvođači mlijeka u ponedjeljak s 400 traktora kreću u Zagreb

Mljekari traže da ukupna cijena mlijeka bude 3,91 kunu, isplatu poticaja, rješavanje poljoprivrednog zemljišta i kreditnih obveza te legalizaciju farmi

(Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

mlijeko

,

poljoprivreda

,

traktor

,

mljekari

,

Mladen Šolčić

Nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka proizvođači će u ponedjeljak s najmanje 400 traktora krenuti prema Zagrebu i Ministarstvu poljoprivrede, najavljeno je danas na konferenciji za novinare Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka u Gudovcu na kojoj se okupilo 40-ak proizvođača.

Potpredsjednik Saveza Mladen Šolčić rekao je da je za mljekare stanje neizdrživo ocjenjujući kako je prosvjed jedni izlaz.

Istaknuo je pet točaka koje traže mljekari. Prije svega traže da ukupna, ciljana cijena mlijeka s premijama bude 3,91 kunu po litri, koju je potkraj 2009. izračunala radna skupina stručnjaka sukladno cijeni koštanja i troškova.

Traže isplatu svih poticaja, rješavanje poljoprivrednog zemljišta za mljekare, legalizaciju postojećih farmi i rješavanje kreditnih obveza mljekara prema HBOR-u i poslovnim bankama.

Šolčić je rekao i kako se iz Zagreba neće vratiti dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Napomenuo je da je broj proizvođača mlijeka pao s 22 tisuće na 17 tisuća, dok proizvodnja raste što dokazuje da su domaći proizvođači mlijeka konkurentni europskim.

Posebice je istaknuo da smanjenjem poticaja od 40 posto, koje je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, više ne mogu opstati jer su dosad radili s gubicima otkako je prije godinu dana pala cijena mlijeka za 30 posto.

Šolčić je krivcem za smanjenje otkupne cijene mlijeka označio dolazak Lactalisa u Hrvatsku rekavši da je donio pomutnju na tržištu i želi brzo vratit uloženi novac iako Hrvatskoj nije plaćena ni lipa poreza od prodaje Dukata.

Ne riješi li se teško stanje u mljekarstvu do kraja travnja slijedi kolaps, rečeno je na konferenciji. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 16:24:54
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ana
    23.02.2010. 20:24
    sta je drzavi ovo nemoze tako 40 posto cete nam oduzet poticaja to je nama manje 70.000 kuna radna snaga nas dode 60.000kn a gdje su struja plin umjetno gnoivo zastia i mi da sadimo duhan za cega onda reci te nemojte sadit duhan pa necemo krampat za nista kako da prehranim obitelj kako da platimo zdravstveno mirovinsko osiguranje dopunsko osiguranje kredit cekamo poticaj i onda nam ga snizite sramota kako cemo dalje boim se jedva slapamo kraj s krajom djeca mi nisu vidjela cokoladu mjesecima ....
  2. avatar
    ana
    23.02.2010. 20:33
    vi u saboru svi smanjite si place 40 posto jedan mjesec ... Mi na selu se odricemo svega radimo a za nista.....kako da skolujemo djecu kada nemamo za senvic 5kn da im damo .....tuzno ali istinito kolika ulaganja krecu sada pocetkom 3 mjeseca a za cega da kupimo gnoivo sjeme ...dajte nam ono sto zasluzujemo....
Novi komentar
nužno
nužno