« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
UTORAK U 10 SATI

Proizvođači mlijeka najavili blokadu Dukata

Mlijekari traže povećanje otkupne cijene mlijeka jer im sadašnja cijena od 2,20 kuna po litri stvara gubitke uz koje ne mogu opstati

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

prosvjed

,

Lactalis

,

mljekari

,

Savez udruga hrvatskih proizvođača mlijeka

,

blokada Dukata

,

Mladen Šolčić

U utorak u 10 sati blokirat ćemo tvornicu Lactalisa Dukat u Zagrebu s oko 100 traktora i oko 400-ak ljudi, rekao je u Gudovcu na izbornoj skupštini udruge uzgajivača holstein goveda Bjelovarsko-bilogorske županije dopredsjednik Saveza udruga hrvatskih proizvođača mlijeka Mladen Šolčić.

Čelništvo saveza to je odlučilo budući da na sinoćnjem sastanku u Zagrebu s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i mljekarama nije postigli dogovor o povećanju otkupne cijene mlijeka. Šolčić je pritom rekao da su ostale mljekare bile za dogovor, dok je Dukat ignorirao zahtjeve proizvođača mlijeka.

Proizvođači mlijeka traže povećanje otkupne cijene mlijeka jer tvrde da im sadašnja cijena od 2,20 kuna po litri, koju im do kraja ožujka iduće godine jamči država, nije dovoljna već s njom stvaraju gubitke i ne mogu opstati.

Kako je izneseno, prošloga je tjedna radna skupina sastavljena od stručnjaka Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, poljoprivredne savjetodavne službe i proizvođača mlijeka izračunala da cijena koštanja litre mlijeka na farmi s 50 holstein krava, od kojih svaka na godinu proizvede od 6.150 do 8.000 kilograma mlijeka, s troškovima i kamatom na kredit iznosi od 3,24 kune do 3,71 kunu.

No, iz gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar tada su ustvrdili kako su otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana za 20 do 40 posto veće nego u Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i BiH odakle se u Hrvatsku uvozi 80 posto mliječnih proizvoda i sireva. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 18:03:57
Novi komentar
nužno
nužno