« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IZOSTANAK STRUČNOSTI

Programsko vijeće pokrenulo postupak za Sutlićevu smjenu

Vijeće je zaključilo i da je Novak Srzić odluku o smjeni Ane Jelinić donijela nedorečeno i brzopleto mimo internih akata HRT-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)
Više o

HRT

,

HTV

,

Hloverka Novak Srzić

,

Vanja Sutlić

,

Programsko vijeće HRT-a

Programsko vijeće HRT-a zaključilo je danas da je stanje u toj kući "potpuno nezadovoljavajuće". Radi utvrđivanja odgovornosti glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i ravnatelja svih podružnica (Radio, Televizija i Glazbena proizvodnja) vijeće je zadužilo tročlanu radnu skupinu da na temelju fonograma pripremi nacrt detaljnog objašnjenja zbog mogućeg pokretanja postupka razrješenja.

Vijeće je, nakon rasprave o stanju na HRT-u, jednoglasno prihvatilo taj zaključak u kojem se navodi da su na temelju dokumenata koje je priložilo Ravnateljstvo utvrđeni bitni problemi u poslovnom i financijskom planiranju, nezadovoljavajući poslovni rezultati u 2008. i 2009., izostanak timskog rada utemeljenog na uzajamnom povjerenju i koordinaciji, nepravodobno reagiranje na organizacijske i programske propuste, više slučajeva kršenja etičkog kodeksa i nedostatna primjena postupka javnog natječaja u nabavi vanjskih produkcija.

U zaključku, koji su vijećnici pripremili, što je bilo zatvoreno za javnost, stoji i da je nastalo stanje naštetilo poslovanju, programu i ugledu HRT-a te da upućuje na izostanak stručnosti, odgovornosti i uzajamnog povjerenja članova Ravnateljstva koje je nužno za daljnje upravljanje HRT-om.

Tročlanu skupinu koja bi trebala pripremiti nacrt detaljnog objašnjenja zbog mogućeg pokretanja postupka razrješenja čine dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić te članovi Zvonko Milas i Marina Škrabalo.

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić rekao je da ne spori pravo Vijeću da izrazi nezadovoljstvo stanjem na HRT-u, ali mu spori ovlast da donese zaključke koji nisu temeljeni na zakonu i stručnim argumentima nego na proizvoljnim ocjenama.

"Vi ste preuzeli na sebe da utvrdite što nijednim dokumentom nije utvrđeno i što je izvan nadležnosti ovog vijeća", ustvrdio je Sutlić.

Vijeće je danas zaključilo i da je odluka glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić o smjeni Ane Jelinić s mjesta urednice emisije "Dossier.hr" bila nedorečena, brzopleta i nerazmjerna profesionalnim propustima u emisiji, pri čemu se glavna urednica uopće nije koristila internim aktima HRT-a.

To je, zaključilo je Vijeće, oštetilo ugled HTV-a kao javnog medija koji promiče autonomiju i profesionalnost novinarskog rada te spremnost na otvaranje javne rasprave o problemu korupcije.

Hloverka Novak-Srzić rekla je kako glavna urednica Informativnog programa ima zakonsko pravo reagirati te da je tu zaštićena neodgovornost novinara.

Od ravnatelja HTV-a Blage Markote Vijeće, pak, traži da ispita razloge "eskalirajućeg nezadovoljstva" dijela novinara Informativnog programa i o tome izvijesti u nastavku sjednice.

Izvješće o poslovanju HRT-a za 2008. Vijeće je odlučilo poslati u Sabor s izvatkom rasprave. Prihvatilo je izvješće o provedbi programskog usmjerenja Hrvatskoga radija od 1. siječnja do 30. lipnja 2009., no takvo izvješće HTV-a nije prihvaćeno. Sjednica se nastavlja u ponedjeljak, 30. studenoga. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 17:44:39
Novi komentar
nužno
nužno