« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
PEN

Progon autora diljem svijeta

15. studenog u svijetu se obilježava "Writers in Prison Day". Tim povodom PEN upozorava na progon pisaca i novinara u brojnim zemljama svijeta. Važna je svaka pojedinačna sudbina, tvrdi PEN

Ne znaju drugačije...
Ne znaju drugačije... (Arhiva)
Više o

15. studenoga

,

Writers in Prison Day

Svake godine sredinom mjeseca studenog, na "Writers in Prison Day" („Međunarodni dan pisaca u zatvoru"), organizacija PEN International sa sjedištem u Londonu podsjeća na sudbine zatočenih i proganjanih autora. Ali i na one koji su morali umrijeti samo zato što su koristili svoje pravo na slobodno izražavanje mišljenja.

PEN je i ovaj put odabrao neke slučajeve koji reprezentiraju načine na koje se vrši ugnjetavanje autora. Objavom popisa „Caselist", PEN je posebice fokus stavio na sudbine četvero zatočenih autorica i autora. To su Rahile Dawut (Kina/Xinjiang), Selahattin Demirtaş (Turska), Mohamed Al-Roken (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Maykel Osorbo (Kuba).

″Diljem svijeta se nažalost nisu smanjile prijetnje autorima, spisateljicama i spisateljima", kaže Ralf Nestmeyer, dopredsjednik njemačkog PEN-a i povjerenik za „Writers-in-Prison". On dodaje: „S velikom zabrinutošću promatramo situaciju u svim onim zemljama u kojima se ugnjetava slobodu mišljenja i hapsi intelektualce".

Slučaj Selahattina Demirtaşa

Sudeći po istraživanjima PEN-a o situaciji u kojoj se nalazi ujgurska manjina, znanstvenica Rahile Dawut je vjerojatno zatočena u Narodnoj Republici Kini. Turski političar, odvjetnik i pisac Selahattin Demirtaş iza rešetaka je još od 2016. On je na sudskom procesu osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i osam mjeseci zbog navodne terorističke propagande. Protiv njega, inače počasnog člana njemačkog PEN-a, vode se i neki drugi postupci.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima u zatvoru se od 2012. nalazi i Mohammed Al-Roken, odvjetnik specijaliziran za područje zaštite ljudskih prava. Njemu se predbacuje da je utemeljio jednu tajnu organizaciju čiji je cilj bio svrgavanje vlade. Kubanski reper Maykel Osorbo je zatočen u svibnju 2021., pod optužbom „narušavanja javnog reda" i „pružanja otpora policijskim službenicima". On se nalazi u zatvoru Pinar del Río.

Međunarodni odbor „Writers in Prison" u Londonu tvrdi da je situacija s poštivanjem slobode mišljenja u svijetu - mračna. Osim novih slučajeva, u ovogodišnjoj statistici se navodi i sudbine autora koji su izloženi akutnim prijetnjama spisateljicama i spisateljima, radi se o ljudima koji su cijeli niz desetljeća izloženi samovolji pravosuđa. U Turskoj su tako još uvijek u tijeku sudski procesi protiv nekoliko autorica i autorica, te više od 40 novinara koji su uhićeni 2009. ili 2010. I tek nekoliko godina kasnije pušteni na slobodu, ali samo uvjetno. Još uvijek se ne nazire kraj tih procesa, tvrdi PEN. U Eritreji je pet autorica i autora zatvoreno od 2001. Nije poznato gdje se oni nalaze.

Ubojstva novinara

PEN je izrazio žaljenje i zbog ubojstava novinarki i novinara, u tom se kontekstu upućuje na istraživanje mreže Committees to Protect Journalists (CPJ). Po njihovim podacima, 22 medijskih djelatnika je ubijeno zbog toga što su radili svoj posao i izvještavali - to je dva puta više nego godinu dana ranije. Meksiko i Afganistan su među najopasnijim zemljama za novinarke i novinare.

Osim toga, 44 autorice i autora su zatočeni, izvedeni pred sud, napadnuti ili im je netko prijetio zato što su prosvjedovali protiv kršenja ljudskih prava, razotkrili korupciju, zato što su kritizirali vlade u svojim zemljama ili branili prava manjina. Spisateljica i aktivistica za zaštitu ljudskih prava Golrokh Ebrahimi Iraee zatočena je u Iranu u groznim uvjetima, zato što je u neobjavljenoj kratkoj pripovijetki opisala kamenovanje jedne žene. U Turskoj, sudeći prema aktualnim izvještajima, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk mora opet pred sud, zbog navodnog vrijeđanja državnog utemeljitelja Atatürka.

PEN za Assangea

Njemački PEN ovih se dana snažno zalaže i za Juliana Assangea, koji je zatvoren u Londonu. Istraživački novinar i utemeljitelj platforme WikiLeaks ne smije biti izručen SAD-u, zahtijeva udruženje autorica i autora koje je Assangea nedavno proglasilo svojim počasnim članom.

Deutsche Welle na svojim tematskim stranicama dw.com/freedomofspeech informira svoje čitatelje o situaciji u kojoj se nalaze pisci, nakladnici, bloggeri i novinari diljem svijeta.

Piše: Stefan Dege/DW
16.11.2021. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno