« Zagreb
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
DOĐITE!

Proglas 18. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji

Zbog Povorke ponosa prvi put je uhićena osoba za kazneno djelo zločina iz mržnje, a prvi put su se i zavijorile zastave na glavnom zagrebačkom Trgu i drugim ulicama naših gradova

Dđite na Povorku ponosa
Dđite na Povorku ponosa (Arhiva)
Više o

Povorka ponosa

"Prije 18 godina, mi lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i kvir osobe, s našim saveznicama i podržavateljicama, hrabro smo i ponosno krenuli_e u borbu za slobodu, jednakost i prava u Hrvatskoj, baš kao što su naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina i započele pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu. Danas, kada se diljem svijeta vijore naše zastave, ponosni_e smo što smo ujedinjeni_e u pokretu koji ne poznaje granice, nacionalnost ni jezike, jer samo tako možemo pružiti otpor izolaciji i nevidljivosti naših identiteta i naših života. U Hrvatskoj smo neke bitke dobili_e, imamo zakon, ali i dalje živimo u strahu od nasilja. Govor mržnje i zločin iz mržnje i dalje ne dobivaju pravosudni epilog, a nemamo prava na roditeljstvo i udomiteljstvo."

Tijekom proteklih sedamnaest Povorki ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u Zagrebu pretučeno je nasnekoliko desetaka, bacali_e su na nas suzavce, boce i pepeljare, a mnogi_e smo bivali_eizbačeni_e iz naših domova i odbačeni_e od vlastitih obitelji, društva i okoline .

Povorke ponosa probudile su i one koji_e neumorno zazivaju ratove i smišljaju načine da nas se obezvrijedi, da nam se pokaže da smo građanke i građani drugog reda, da smo gošće i gosti u vlastitoj zemlji ili da smo"nešto drugo".

Prozivali_e su nas za bespotrebno "paradiranje", marginalizirali_e su nas i isključivali_e iz društva, pokušali_e uplašiti, ušutkati ili razjediniti.

No, proteklih sedamnaest Povorki ponosa potaknulo je mnoge da skinu ružičaste naočale i krenu s nama u obranu sigurnog i otvorenog društva. Zbog Povorke ponosa prvi put je uhićena osoba za kazneno djelo zločina iz mržnje, a prvi put su se i zavijorile zastave na glavnom zagrebačkom Trgu i drugim ulicama naših gradova .

Povorka ponosa potakla je mnoge da se autaju i buduprihvaćeni_e i voljeni_e, a dovela je i do sklapanja životnih partnerstva i stvaranja novihobitelji. Povorka ponosa ukazala je na to da postoji potreba za osiguranjem sustava podrške LGBTIQosobama cijele godine i zato je osnovana udruga Zagreb Pride.

Zbog Povorke ponosa, autali_e smose kao feministkinje, kao antifašisti_kinje, kao protivnici i protivnice klerikalne desnice, kao borkinje za radnička prava. Dok god je Povorke ponosa, postojat ćemo i mi da se borimo zadruštvo solidarnosti, društvene pravde i slobode svih nas.

U ovih osamnaest ponosnih godina pokazali_e smo da stvarnost možemo mijenjati jedinozajedno, a da u društvu koje stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrlitione koje se isključuje, mlati i ponižava. Pokazali_e smo da je ovo zemlja za sve nas, a da stajati na pravoj strani povijesti znači stajati na strani jednakopravnosti i obrani dostojanstva svih nas.

Ponosni_e smo što osobe koje danas postaju punoljetne odrastaju u društvu u kojem jeupravo Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj,a mlade osobe glasnije su, hrabrije i vidljivije u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnihprostora za sve nas.

Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji_e se borimo zaslobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije. Povodom osamnaest ponosnih godina glasno poručujemo: Ovo nije samo " faza ", tu smo, postojimo, dio smo hrvatskog društva i ne idemo nigdje! I zato, sve i svi na Prajd!

08.06.2019. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno