« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
VRIJEME SKEPTIKA

Profesor Smith: Sami smo u svemiru

Od 500-ak egzoplaneta u "bližoj okolici" jednostavno ima preekstremne uvjete da bi na njima postojao život, a kamoli napredna civlizacija

Malo je vjerojatno da na nekom od bližih egzoplaneta postoji napredna civilizacija
Malo je vjerojatno da na nekom od bližih egzoplaneta postoji napredna civilizacija (Deviantart)
Više o

izvanzemaljci

,

Zemlja

,

Sunčev sustav

,

egzoplaneti

,

Mliječni put

Ljudi su oduvijek vjerovali u postojanje izvanzemaljaca. Dobro, određeni dio čovječanstva. Međutim, šanse da pronađemo pametne male ili velike zelene sve su manje bez obzira na to što svako malo čujemo neku vijest o pronalasku planeta sličnih Zemlji.

Astronomi su kolektivno skeptični kad je u pitanju pronalaženje inteligentnih izvanzemaljaca. Malo je vjerojatno da u našoj blizini postoje planeti na kojima bi mogle živjeti napredne civilizacije. NASA je nedavno objavila da je otkrivena stjenovita sfera promjera malo većeg od Zemljinog u orbiti oko zvijezde Kepler-10 (nekih 560 svjetlosnih godina od Zemlje).

NASA-ini stručnjaci su to svemirsko tijelo čak nazvali „planetarnom karikom koja nedostaje" i time na trenutak raspirili maštu vjernika u izvanzemaljce. Ipak, ubrzo su priznali da je temperatura tog planeta jednostavno ogromna i da je razina zračenja tamošnjeg sunca prevelika. Drugim riječima, nema šanse da tamo nešto živi.

Osim toga, oko 500-ak planeta sličnih Zemlji otkrivenih „u okolici" također ima iznimno ekstremne uvjete. Ili su nevjerojatno vrući ili ekstremno hladni. Među skepticima je i profesor Howard Smith, viši astrofizičar pri Harvardskom sveučilištu, koji je rekao za Sunday Times da „sve nove informacije koje dobivamo sugeriraju da smo ipak sami u svemiru".

Nažalost, jednostavno je premalo solarnih sustava sličnih našem koji bi bili relativno blizu. S druge strane imamo njegovog kolegu Dimitra Sasselova koji vjeruje da je broj planeta sličnih našem ogroman  pa čak i u užoj svemirskoj okolici.

Oko 150 stručnjaka pri SETI-ju rade istraživanja na temelju popularne jednadžbe Franka Drakea koji je matematički procijenio kolike su šanse da pronađemo izvanzemaljske civilizacije.

On je zaključio da bi samo u Mliječnom putu moglo biti najmanje deset naprednih civilizacija. Bilo kako bilo, Smith će sljedećeg mjeseca predstaviti svoj rad pred Američkim udruženjem za unaprjeđenje znanosti i 'pokazati' da je Drakeova procjena pretjerano optimistična.

23.01.2011. 21:40:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  23.01.2011. 22:33
  hm, da... no, na internetu se nešto šuška o wikileaksovom puštanju u javnost tajnog kabela u kojem američka vlada upozorava svoje diplomate da paze da na primanjima ne pričaju o nepoznatim letećim objektima koji ulaze u Zemljinu orbitu i koji zabrinjavaju DoD (Department of Defense)...

  može ovaj znanstvenik blebetati gluposti koliko hoće, to je njegova stvar

  :-P
 2. avatar
  xena
  23.01.2011. 22:38
  ma jesmo vraga sami. sve je to pre dobro organizirano da bi samo na zemlji bilo zivota. uostalom, ako smo mi najveci stupanj razvoja zivota u svemiru onda fakat laku noc.
 3. avatar
  Djurdjicam
  23.01.2011. 23:13
  Konačno, netko tko potvrđuje moje uvjerenje! Davno znam da smo sami u svemiru. Barem u razdoblju koliko postoji život na Zemlji. Nisam to shvatila proučavajući svemir, nego spoznavajući Boga.
 4. avatar
  Latz
  24.01.2011. 13:31
  "Konačno, netko tko potvrđuje moje uvjerenje! Davno znam da smo sami u svemiru. Barem u razdoblju koliko postoji život na Zemlji. Nisam to shvatila proučavajući svemir, nego spoznavajući Boga."

  ovo stvarno ima smisla - to je kao da kazeš - spoznala sam da je 2+2=4 gledajući boju naranče - kakve to veze ima jedno s drugim

  A ovaj je isto izmislio toplu vodu - vjerojatnost za inteligentan život je mala - samo što je broj galaksija ogroman pa vjerojatnost ipak nije zanemariva - druga je stvar što je vjerojatnost susreta (koju on u biti i spominje a ne POSTOJANJE) drugog inteligentnog života u dijelu svemira koji bi u predvidivoj budućnosti uopće mogli dostići jako mala - to ne znači da ga nigdje drugdje nema

  uopće nije nevjerojatna mogućnost da ćemo i mi prije izumrijeti nego što se uopće susretnemo s mogućim drugim oblikom inteligentnog života

 5. avatar
  Djurdjicam
  29.01.2011. 10:08
  "ovo stvarno ima smisla - to je kao da kazeš - spoznala sam da je 2+2=4 gledajući boju naranče - kakve to veze ima jedno s drugim

  A ovaj je isto izmislio toplu vodu - vjerojatnost za inteligentan život je mala - samo što je broj galaksija ogroman pa vjerojatnost ipak nije zanemariva - druga je stvar što je vjerojatnost susreta (koju on u biti i spominje a ne POSTOJANJE) drugog inteligentnog života u dijelu svemira koji bi u predvidivoj budućnosti uopće mogli dostići jako mala - to ne znači da ga nigdje drugdje nema "

  A tko je stvorio svemir?
 6. avatar
  klkso
  03.02.2011. 22:46
  daj Djurdjicam inače ne psujem u "boga" jer ne vjerujem u bilo kakvog vjerskog boga, ali sada ću napisati jebote "bog", mičit mi te zastarjele konzervativne seljačine koje čvrsto vjeruju u bibliju, toru ili šta već
Novi komentar
nužno
nužno