« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Prodaja zemljišta Dalmatinke Nove protuzakonita

Tipični "kupi jeftino - prodaj skupo" scenarij

Ranko Ostojić
Ranko Ostojić (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Sinj

,

Damir Polančec

,

SDP

,

Ranko Ostojić

,

Dalmatinka Nova

,

braća Ladini

,

Petrolvilla&Bilić

,

Nataša Poparić

Član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić ustvrdio je danas u Sinju da je prodaja terena sinjske tvornice Dalmatinka Nova tvrtki "Petrolvilla&Bilić" nezakonita, jer su, rekao je, vlasnici sinjske tvornice konca jeftino kupili zemljište kao gospodarski sadržaj uz tvornicu, a sada to prodaju za stambeno-poslovnu namjenu.

Za potez "kupi jeftino prodaj skupo" potrebna je opsežna procedura o prenamjeni zemljišta, iz čega je razvidno da dio dužnosnika na lokalnoj, kao i na državnoj razini, zna za takve postupke, a time je i uključen u taj posao, rekao je Ostojić na SDP-ovoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu gradske organizacije stranke.

Sinj nije jedino mjesto gdje se nekretnine prodaju nesposobnim i neprofitabilnim tvrtkama, koje nisu u stanju ispuniti veći dio potpisanih ugovora pri kupnji objekata, rekao je istaknuti SDP-ovac i zastupnik te stranke u Hrvatskom saboru.

SDP-ovci su rekli da je prodaja 38 tisuća četvornih metara terena tvornice Dalmatinka Nova tvrtki "Petrolvilla&Bilić" za 4 milijuna i 50 tisuća eura, o čemu je potpisan ugovor 4. rujna, protuzakonita.

Predsjednica sinjskoga SDP-a Nataša Poparić istaknula je da je takav scenarij bio predviđen i prije godinu dana, ali da zahvaljujući odvažnosti radnika, koji su se suprostavili talijanskim vlasnicima, braći Ladini, to nije učinjeno. "No, što nije bilo lani, ove je godine, jer umjesto prava i zakona u Hrvatskoj, vlada zakon braće", istaknula je Poparić.

Najavili su da će se o tom pitanju pokrenuti rasprava i u Gradskom vijeću i u Hrvatskom saboru.

Sinjski SDP uputio je zahtjev gradonačelniku Sinja dr. Ivanu Nasiću da se u Sinj pozove potpredsjednik Vlade Damir Polančec kako bi se uvjerio u nezakonitosti koje se provode u sinjskoj tvornici, to jest proglašavanje 110 radnika tehnološkim viškom, i postupak kojim je, kako ističu, počela konačna rasprodaja sinjske tvornice.

Braća Ladini prošli su tjedan na adrese 110 radnika Dalmatinke poslali obavijesti o otkazima ugovora o radu ne poštujući, kako ističu većinski sindikati, sporazum sa sindikatima iz lipnja da zbrinjavanja viška radnika neće biti dok ne isplate 6 zaostalih plaća. (HINA)

15.09.2008. 19:56:56
Novi komentar
nužno
nužno