« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VELIKE FACE

Pročitani mailovi optuženih za ubojstvo Ive Pukanića

Većinu mailova optuženi Amir Mafalani slao je navodnom vođi atentatorske skupine Robertu Mataniću i Željku Kuzmanoviću

(Cropix)
Više o

Ivo Pukanić

,

Robert Matanić

,

Amir Mafalani

,

Niko Franjić

,

Željko Kuzmanović

Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića danas je nastavljeno preslušavanjem tajnih USKOK-ovih snimki telefonskih razgovora nekih od optuženika te čitanjem njihovih e-mailova u kojima se spominjao i ubijeni suvlasnik tjednika Nacional.

Većinu mailova optuženi Amir Mafalani slao je navodnom vođi atentatorske skupine Robertu Mataniću i Željku Kuzmanoviću kojega zbog istog zločina očekuje suđenje u Beogradu.

No, u poruci poslanoj nepoznatom primatelju s Mafalanijeve elektronske adrese nakon prvog pokušaja ubojstva suvlasnika Nacionala napisano je - "Ispao si veća faca od samog Pukanića".

S Mafalanijevog je maila poslano i nekoliko novinskih članaka o razbojstvima za koje se sumnjičilo Matanića, ubojstvu odvjetničke vježbenice Ivane Hodak, ali i nekoliko Pukanićevih tekstova o prvom pokušaju njegova ubojstva nedaleko zgrade u središtu Zagreba, gdje je stanovao sa suprugom i kćeri.

Tako je, primjerice, poslan i članak objavljen u travnju 2008. u jednom hrvatskom tjedniku koji je tvrdio da iza ubojstva Pukanića stoje bivši specijalni policajci. Navodne ubojice Ive Pukanića u porukama su spominjali i politiku, hvalili novo vodstvo MUP-a na čelu s aktualnim ministrom Tomislavom Karamarkom koji je na dužnost stupio nakon ubojstva Ivane Hodak.

"Ova struktura ima sluha i oni imaju zanimljive informacije", navodi Mafalani.

Pročitani e-mailovi potvrdili su i Matanićeve tvrdnje koje je iznio u svojoj obrani da je s Mafalanijem dan prije uhićenja poslao pismo Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) u kojem poručuje da ima informacije koje bi mogle biti korisne novoj strukturi na vlasti.

Iz USKOK-ovih snimki telefonskih razgovora moglo se čuti da je Mafalani primijetio kako ga prate policijski istražitelji. "Dva šu... mi stalo sjede pred zgradom, sada u pekari piju kavu. Mogli su se bar presvući da ih ne skužim, a ne da su dva dana u isto obučeni", požalio se Mafalani Mataniću.

Snimljen je i Mafalanijev razgovor s Matanićevim odvjetnikom Zoranom Pilipovićem koji se prekida kada mu u stan upada policija uzvikujući "na pod", "dolje", "ne miči se".

Na kraju rasprave optuženi Bojan Gudurić se sutkinji Ivani Kršul ponovno požalio na svog odvjetnika po službenoj dužnosti Dragana Baltića, ističući kako više ne želi da ga on brani. No, sutkinja mu je kazala da ga taj odvjetnik mora zastupati sve dok se u spisu ne nađe punomoć novog branitelja po njegovu izboru.

Suđenje se nastavlja u srijedu kada će se u sudnici preslušati i snimke uhićenja Slobodana Đurovića, optuženog da je bio veza između neposrednih izvršitelja i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam koji je, prema optužnici, za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 16:33:11
Novi komentar
nužno
nužno