« Život
objavljeno prije 4 mjeseca i 24 dana
PROBLEMČIĆI

Problemi s božićnim lampicama

Božićne lampice izgledaju predivno, sjajno, i mogu nas zaista usrećiti i uvesti u božićno raspoloženje, no stručnjak upozorava da bi nam mogle ometati pravilan san

Eh da, ta svjetla...
Eh da, ta svjetla... (Arhiva)
Više o

Božić

,

božićne lampice

Zamislite da ste sve fino okitili, i onda na kraju cijele priče ne možete spavati svaku noć... ne bi li to bilo grozno? A zapravo je jako moguće, evo i zašto ...

Naime, kako se najljepše doba godine približava, domovi će biti ukrašeni lampicama, božićnim drvcem i raznim drugim ukrasima.

Psihologinja Katherine Hall izjavila je kako će obožavatelji blagdanskih ukrasa možda biti razočarani jer, kako bi održali zdrav san, možda će morati ranije gasiti svjetla.

"Biti izložen intenzivnom, jakom svjetlu prije spavanja nije dobro za higijenu sna", objasnila je.

Nadodala je da svjetla koja poznajemo i volimo tijekom blagdanske sezone šalju pogrešan signal mozgu, remete proizvodnju melatonina i ometaju ciklus spavanja, što nije idealno ako želite dobiti zdrav san.

Dr. Hall preporučuje izbjegavanje plavog svjetla jer potiskuje melatonin i ometa cirkadijalni ritam.

"Plavo svjetlo često se nalazi u telefonima i LED svjetlima, a zbog svog stimulirajućeg učinka koji uzrokuje budnost, negativno utječe na ciklus spavanja", rekla je.

Višebojna svjetla također remete regulaciju melatonina i nisu pogodna za miran noćni san. Slično tome, stvaraju pojačanu vizualnu stimulaciju, ometajući sposobnost isključivanja noću.

Psihologinja savjetuje da bi bilo najbolje odabrati svjetla toplijih boja, jer one pružaju nježniji i umirujući sjaj, potiču opuštanje i uzrokuju bolju kvalitetu sna."

12.12.2023. 20:00:00
Novi komentar
nužno
nužno