« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 14 dana
IZLOŽBE

"Prisluškivanje" Tonija Meštrovića u Galeriji SC

Radi se o svojevrsnoj autorefleksiji, vizualnom i auditivnom istraživanju nadzora nad samim sobom

Prisluškivanje
Prisluškivanje (Arhiva)
Više o

izložba

,

Galerija SC

,

Toni Meštrović

Rad Prisluškivanje je nastavak umjetničkog procesa u mediju closed-circuit videa kojim se propituje tema nadzora. Instalacija se sastoji od dvanaest diskretnih audio i dva video kanala. Dvije video kamere usmjerene su u dva TV monitora. Video slike se šalju kroz audio ulaze te se dalje tretiraju kao audio signal, pri čemu doživljavaju algoritamsku 12-kanalnu spacijalizaciju. Suma zvukova se vraća kao audio signal kroz video ulaz TV monitora, gdje se zatvara krug i stvara feedback. 

Kamere su inicijatori zvučnog narativa koji nastaje pretvorbom slike u zvuk, dok se vizualizacija prisluškivanja ostvaruje pretvorbom zvuka u sliku koja se manifestira na TV monitoru. Video kamere preuzimaju sebi nesvojstvenu ulogu - ulogu slušatelja.

Radi se o svojevrsnoj autorefleksiji, vizualnom i auditivnom istraživanju nadzora nad samim sobom. Interaktivna dimenzija rada nastaje slučajnim prolaskom posjetitelja ispred kamera, pri čemu on/a intervenira u video-zvučnu manifestaciju zatvorenog kruga.

BIOGRAFIJA

Toni Meštrović, (Split, 1973.), diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Rijeci i Kaštelima a predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjek za film i video.

url: www.macaknara.hr

15.12.2023. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno