« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
109 MILIJARDI DOLARA

Prirodne katastrofe 2010. triput skuplje nego godinu ranije

Najviše štete bilo je u Čileu i Kini, a ukupna cijena prirodnih katastrofa 2010. popela se na 109 milijardi dolara

Potres
Potres (Getty Images)
Više o

Kina

,

Čile

,

Haiti

,

Ujedinjeni narodi

,

prirodne katastrofe

Prirodne katastrofe u 2010. stvorile su štetu od 109 milijarda dolara, što je triput više nego u 2009., a najviše je štete bilo u Čileu i Kini, objavili su Ujedinjeni narodi.

Šteta od potresa magnitude 8,8 koji je u veljači pogodio Čile iznosila je 30 milijarda dolara, a poplave i klizišta protekloga ljeta u Kini stvorili su štetu od 18 milijarda, vidi se iz podataka koje je prikupio Centar za istraživanje epidemiologije katastrofa (CRED).

Iako je potres u Haitiju 12. siječnja 2010. odnio najviše života u 2010., a riječ je o 316 tisuća ljudi po podacima vlade u Port-au-Princeu, gospodarska šteta bila je osam milijarda dolara. Pakistanske poplave u srpnju i kolovozu stajale su devet i pol milijarda.

Margareta Wahlstrom, pomoćnica glavnoga tajnika UN-a za smanjenje opasnosti od katastrofa kaže da su zemlje koje se brzo razvijaju imaju veće troškove prirodnih katastrofa.

"Akumulirano bogatstvo kojemu katastrofa šteti sve je veće", rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi u kojoj je sjedište većine UN-ovih operacija za pomoć.

Gradovi su posebno osjetljivi i imaju velike gospodarske gubitke kad potresi ili oluje uzdrmaju loše održavanu infrastrukturu, dodala je Wahlstrom.

"Uz sve više ekstremnih vremenskih prilika, i sve više potresa u urbanim područjima, veoma je važno stanje održavanja u urbanim područjima", rekla je.

24.01.2011. 22:43:00
Novi komentar
nužno
nužno