« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
IDEJE ZA DOM

Prirodna rješenja za problem neugodnih mirisa

Uz pomoć potpuno prirodnih elemenata učinite svoj dom mirisnom oazom s posebnim naglaskom na kupaonicu i toalet

Potpourri
Potpourri (Deviantart)
Više o

mirisi

,

ocat

,

kupaonica

,

smrad

,

eterična ulja

,

potpourri

Umjetni osvježivači zraka mogu biti skupocjeni i poprilično toksični no ovoga puta vas nećemo daviti podatcima o količini štetnih kemikalija u njima i eventualnim posljedicama ako im budete izloženi. samo ćemo vam navesti nekoliko načina da prostorije u svojem domu, prije svega kupaonicu i toalet, učinite mirisnima na sasvim prirodan ili manje štetan način i tako vas poštedimo detalja o formaldehidima i sličnim supstancama.

Poprskajte WC školjku sapunom za ruke i pustite vodu dok istovremeno četkom stvarate više pjene i ribate je. Na taj ćete način ukloniti neugodne mirise i neće biti potrebe da koristite umjetne osvježivače zraka. Na kraju, neka vam i prozor bude otvoren da uđe svježeg zraka.

Recimo da vam gosti trebaju doći svakog trena, a vi niste stigli urediti kupaonicu koja baš sada neugodno miriše. Osvježite je tako što ćete u zdjelicu naribati malo narančine korice i ostaviti u kupaonici na neko vrijeme. Njen snažan i ugodan miris vrlo brzo će neutralizirati sve neugodnosti u zraku.

Iskoristite moć 'sode bikarbone'. Ona se najčešće u smislu uklanjanja neugodnih mirisa stavlja u frižidere. Soda ih jako dobro upija. Dakle, napunite malu zdjelu 'sodom bikarbonom' i ostavite je u kupaonici ili prostoriji koja neugodno miriše. Mijenjajte sadržaj jednom mjesečno. U nju možete stavit kamenčiće ili neke staklene ukrase ako vam je sama soda u zdjelici dosadna ili kvari estetski dojam. Važno je samo da soda nije potpuno prekrivena.

Ocat. O njemu smo već puno toga pisali, ali nije na odmet napomenuti i to da njime možete brzinski premazati pločice u kuhinji i kupaonici. Posebnu pozornost posvetite pločicama oko WC školjke. Isto tako, ako vodu puštate dok je poklopac podignut moguće je da se kapljice vode s neugodnim mirisom raspršću na zidove okolo školjke pa obratite pozornost i na njih.

Još jednostavnije rješenje je da naspete malo octa u WC školjku i ostavite tako najmanje sat vremena prije puštanja vode. Za dodatno osvježenje pomiješajte ocat i 'sodu bikarbonu' u školjki.

Sjajno bi bilo i da natopite male komade vate u eterično ulje bilo koje vrste i stavite ih u male posude na policama ili u šalicu na radnom stolu.

Isto tako možete komade vate umočene u eterično ulje nagurati između role toaletnog papira i držača papira pa će tako svaki put kad netko upotrijebi papir doći do ispuštanja ugodnog mirisa.

Za ugodnije mirise uvijek možete upotrijebiti mirisne svijeće.

Svježi listovi eukaliptusa vrlo su učinkovito sredstvo osvježavanja prostora. Moguće ih je kupiti u nekim cvjećarama. Držite ih u vazama iznad toaleta.

Nabavite zemljane lončiće i složite potpourri od vanilije, korice naranče, cimeta, klinčića i tako dalje.

Ako imate još ideja o tome kako neutralizirati neugodne mirise u kući na sasvim prirodan način, svakako ih podijelite s nama i drugim čitateljima u rubrici za komentare ili na Facebooku.

15.02.2011. 12:24:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    15.02.2011. 15:01
    Pomiješajte u bočici za raspršivanje destiliranu vodu, malo votke/loze ili alkohola te nakapajte eterična ulja lavande, eukaliptusa/mente i promućkajte. Po potrebi pošpricajte po prostoriji ili posteljini.
  2. avatar
    mimi
    16.02.2011. 07:32
    bravo za članak! oni glupi mirisi iz dućana ništa ne vrijede. a nenormalno su skupi.
Novi komentar
nužno
nužno