« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
ODLIČNO

Prilika da saznate sve o životu Anne Frank

Izložba 'Anne Frank – povijest za sadašnjost' bit će otvorena 20. rujna na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Izložba koju morate pogledati
Izložba koju morate pogledati (HERMES)
Više o

Anna Frank

,

izložba

Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) priopćila je kako je riječ o izložbi koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata.

Kroz 36 panela, upoznat će posjetitelje s pričom o Anne Frank i životom djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka.

U HERMES-u ističu kako o tome da je dnevnik jedno od najvažnijih svjedočanstava o holokaustu govori i izjava američkog predsjednikaJohna F. Kennedyja kako 'od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank'.

To je prvo gostovanje te izložbe u Hrvatskoj upotpunjene i panelima izrađenima posebno za hrvatsku publiku. Time su se Zagreb i Hrvatska pridružili više od 40 drugih zemalja svijeta koje su imale priliku ugostiti tu izložbu na svojim jezicima.

Izložba, vrijedna više od 750.000 kuna, rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank iz Amsterdama i financijske potpore EU projektu 'History for Understanding - Povijest za svijest' Kuće Anne Frank i HERMES-a.

Umjesto skupih izložaka, poluraspadnutih pisama, staklenih vitrina i čuvara, izložba je komponirana od teksta i slika, namijenjena svim uzrastima i kroz koju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči.

'Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata, tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava', ističu organizatori.

Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Ive Josipovića i ima podršku Veleposlanstva kraljevine Nizozemske. 'Ovakva putujuća izložba nesumnjivo će dati veliki doprinos obrazovanju mladih generacija', poručio je predsjednik Josipović u svom pismu organizatorima.

Židovska djevojčica Anne Frank imala je 16 godina kad je 1945. godine ubijena u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen. Autorica je dnevnika u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju.

Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. 

04.09.2013. 09:53:45
Novi komentar
nužno
nužno