« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
OBLJETNICA

Prije 70 godina posljednji put je poletio Saint-Exupery

Francuski pisac i pilot Antoine de Saint-Exupery, autor planetarno poznatog "Malog princa", posljednji put je poletio 31. srpnja 1944.

Posljednji let oca Malog princa
Posljednji let oca Malog princa (Arhiva)
Više o

Antoine de Saint-Exupéry

,

mali princ

,

posljednji let

,

Horst Rippert

Antoine de Saint-Exupery, tada četrdesečetverogišnji pilot, poletio je prije točno sedamdeset godina u izviđačkom avionu P-38 iz zračne luke na Korzici u izviđačku misiju u Savoju. Nikad se nije vratio u bazu.

Rečeno je da je "umro za Francusku" a njegov nestanak ostao je tajna. Javljale su se različite teze, sve dok jedan ribar 1998. nije otkrio pločicu s njegovim imenom u vodama oko Marseillea. Dvije godine kasnije arheolog i ronilac Luc Vanrell pronašao je u moru, 80 kilometara južno od Marseillea, ostatke Saint-Exuperyjeve letjelice. Za tri godine njezini ostaci izvučeni su na površinu, a serijski broj omogućio je konačnu identifikaciju aviona.

Danas se dijelovi njegova zrakoplova nalaze u zrakoplovnom muzeju u Le Bourgetu.

Novi element koji je potpuno rasvijetlio događaj javio se u ožujku 2008. kada je bivši pilot Luftwaffea Horst Rippert izjavio: "Možete prestati tražiti, ja sam srušio Saint-Exuperyja".

Njemački pilot pojasnio je da je, dok se vraćao u svoju bazu, zamijetio izviđački zrakoplov Lightning P-38 koji je letio prema Marseilleu. "Pilota nisam vidio. Tek sam kasnije saznao da je to bio Saint-Exupery", ispričao je Rippert.

Vrlo potresen, rekao je da se nadao da to nije bio Saint-Ex, "jer smo svi u svojoj mladosti čitali i obožavali njegove knjige".

Na jedno pitanje ipak još uvijek nema konačnog odgovora, a to je što je Saint-Exupery radio oko Marseillea budući da je njegova izviđačka misija trebala biti izvedena u Savoji.

Po nekima radilo se o lošem vremenu, dok drugi tvrde da je želio izvidjeti stanje u Provansi, pred iskrcavanje saveznika na jugu Francuske u kolovozu 1944., samo dva mjeseca nakon Dana D i iskrcavanja u Normandiji.

31.07.2014. 17:36:00
Novi komentar
nužno
nužno