« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
HUKA:

Prihodi od cestarina u padu, HAC i dalje ubire najviše

Najveći prihod od 983,9 milijuna kuna imale su Hrvatske autoceste, što je za 1,52 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine

Naplatne kućice
Naplatne kućice (CROPIX)
Više o

HAC

,

cestarine

,

AZM

,

BINA Istra

Prihodi koncesionara autocesta u Hrvatskoj od naplate cestarina u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su ukupno 1,58 milijardi kuna bez PDV-a, što je za 1,46 posto manje od prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, objavila je Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Najveći prihod od 983,9 milijuna kuna imale su Hrvatske autoceste (HAC), što je za 1,52 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Koncesionar Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ) naplatio je u prvih devet mjeseci 361 milijun kuna cestarine smanjivši prihode od cestarine na međugodišnjoj razini za 4,41 posto. Iznosi prihoda od cestarina HAC-a i ARZ-a odnose se na prihode prije međusobnog kliringa. Prihodi koncesionara Autocesta Zagreb - Macelj (AZM) povećani su za 1,12 posto, na 134,4 milijuna kuna.

Po podacima HUKA-e, koncesionar BINA - Istra ostvario je u prvih devet mjeseci međugodišnji rast prihoda od 6,65 posto, na 108,1 milijun kuna. Na povećanje prometa utjecalo je otvaranje dionice Kanfanar - Pula u punom profilu autoceste u lipnju. Podaci HUKA-e o prometu na hrvatskim autocestama u područjima naplate pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine autocestama prošlo ukupno 49,7 milijuna vozila, što je na prošlogodišnjoj razini. Od toga je bilo 44,8 milijuna lakih i 4,9 milijuna teških vozila. Najviše vozila u prvih devet mjeseci ove godine, 25,4 milijuna, prometovalo je autocestama HAC-a. ARZ je zabilježio 14,6 milijuna vozila, AZM 4,9 milijuna, a BINA Istra 4,7 milijuna.

Po podacima udruge HUKA, ukupno je na svim hrvatskim autocestama u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilo 2.011 nesreća. U 31 nesreći bilo je poginulih, s ozlijeđenima je bilo 315 nesreća, a s materijalnom štetom 1.665 nesreća. U prvih devet mjeseci ove godine na autocestama u Hrvatskoj poginulo je 37 osoba, 12 manje nego u istom lanjskom razdoblju od čega najviše - 28, na autocestama HAC-a koji gospodari daleko većom duljinom autocesta od drugih koncesionara. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 11:21:00
Novi komentar
nužno
nužno