« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
KRUNOSLAV BOROVEC:

Priče o pripremama policije za razbijanje prosvjeda su laž

Nakon što su novinari od premijerke dobili odgovor kako nije bilo tajnog sastanka s vrhom policije danas je ista poruka stigla iz MUP-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/CROPIX)
Više o

policija

,

prosvjedi

,

Krunoslav Borovec

,

razbijanje prosvjeda

,

gumeni meci

,

elektrošokeri

Ravnateljstvo policije danas je kao potpuno neistinite i izmišljene odbacilo medijske napise o pripremama policije za slamanje prosvjeda te o uvježbavanju interventne policije u uporabi gumenih metaka i elektrošokerima za smirivanje civila.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da je u dvjema dnevnim novinama i jednom tjedniku naveden niz netočnih informacija izvučenih iz konteksta, kojima se grubo dezinformira hrvatska javnost i stvara iskrivljena slika o ulozi i zadaćama policije te narušava njezin ugled.

"Nikome u policiji ne pada na pamet spriječavati prava koja građanima jamči Ustav" kazao je Borovec, ustvrdivši da hrvatska policija neće primjeniti niti jednu ovlast koja nije predviđena zakonom. Dodao je da je autor spornog teksta različitim informacijama i površnim tumačenjem zakona o policiji stvorio prihvatljivu konstrukciju koja može ozbiljno zabrinuti građane.

Takvim pisanjem želi se uvjeriti javnost da se hrvatska policija sprema primijeniti rigorozna sredstva prisile mimo zakonskih propisa nad građanima koji se okupljaju na mirnim prosvjedima, rekao je Borovec i, još jednom ustvrdivši kako to nije točno, dodao da policija uopće nema gumene metke niti ih planira nabaviti, dok elektrošokere upotrebljava specijalna policija, ali samo prema pojedincima i to u pravilu u talačkim situacijama.

Netočna je i tvrdnja da se interventna policija posljednjih tjedana intenzivno priprema za suzbijanje uličnih demonstracija jer se u interventnim jedinicama policije obuka provodi kontinuirano tijekom cijele godine, a prema unaprijed donesenom programu i to po scenarijama s kojima se interventna policija najčešće susreće, poput navijačkih nereda i hvatanja počinitelja teškog kaznenog djela, objasnio je Borovec.

Kao neistinite Borovec je odbacio i tvrdnje da su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić bili na sastanku na kojem su primali instrukcije kako pripremiti policiju za socijalne nemire i suzbijanje prosvjeda. Kako se činjenicama može manipulirati pokazuje i navod iz medija po kojima je policija nabavila dva vodena topa. Borovac tvrdi da je postupak nabave dva vodena topa pokrenut neposredno nakon Kornatske tragedije za različite namjere.

"Netko želi implicirati kako su vozila ciljano nabavljena" rekao je Borovec dodavši kako gotovo ne može vjerovati da se objavljuju informacije koje prethodno nisu provjerene.

Izvor: Hina

04.08.2009. 22:09:45
Novi komentar
nužno
nužno