« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
USKOK ZAKLJUČIO

Pri kupnji zemljišta na Pelješcu nije bilo nezakonitosti

Svi predmetni ugovori u skladu sa zakonskim propisima prijavljivani su mjerodavnim poreznim upravama, zaključio je USKOK u predistrazi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/Cropix)
Više o

USKOK

,

IGH

,

Porezna uprava

,

vlasnici zemljišta Pelješac

,

Konstruktor

Pri kupnji zemljišta u Dolima, mjestu na poluotoku Pelješcu, u Profektus grupi, IGH i Konstruktoru nisu otkrivene nikakve nezakonitosti, izvijestio je danas USKOK.

"Iz rezultata provedenih izvida proizlazi da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja kaznenog djela", objavio je USKOK na internetskim stranicama nakon predistrage u kojoj je pribavio izvješća Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne uprave te Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije.

Mediji su prošlog ljeta pisali o sumnjivim kupnjama zemljišta na Pelješcu. Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović (SDP) tada je ustvrdio kako je iz dokumenata koje je vidio kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije očito da su najviši državni dužnosnici i ministri iz HDZ-ove vlasti, vlasnici i dioničari građevinskih tvrtki IGH i Konstruktora te mešetari povezani s tim strukturama, zahvaljujući povlaštenim informacijama, pokupovali jeftino poljoprivredno zemljište očekujući da će se ta ulaganja višestruko isplatiti zbog gradnje mosta i autoceste.

Na temelju podataka Porezne uprave proistječe da su svi predmetni ugovori u skladu sa zakonskim propisima prijavljivani mjerodavnim poreznim upravama. Osim toga, Ured za sprječavanje pranja novca nema spoznaja da su za spomenuta trgovačka društva evidentirane sumnjive novčane transakcije, stoji u priopćenju USKOK-a.

U USKOK-u, pak, kažu da spomenuto zemljište u Dolima koje je kupilo više fizičkih osoba radi izgradnje turističkog kompleksa nije na samoj trasi buduće autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik, nego u njezinoj blizini, te da prikupljene spoznaje ne upućuju na to da je ono otkupljivano radi "kasnije prodaje Hrvatskim autocestama".

Dodaju da zemljište u blizini obale upućuje na plan izgradnje turističkog kompleksa koji je zamišljen još 2005., a što je, tvrde u USKOK-u, potvrdila i dostavljena dokumentacija.

Uključivanje Konstruktora i IGH u projekt Profektus grupe poslovna je odluka tih tvrtaka, a opravdanost ulaska u investiciju stvar je procjene i odluke uprava tih trgovačkih društava, te odgovornosti u slučaju neuspjeha projekta, kažu u USKOK-u.

Realizacija spomenutog projekta ovisi o financijskim mogućnostima investitora te o prostornome planu Dubrovačko-neretvanske županije čija je izradba u tijeku.

Izradba i prihvaćanje prostornog plana te predviđanje moguće izgradnje turističkog kompleksa na tom području predmet je ocjene stručnjaka i mjerodavnih institucija te urbanističke strategije Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije, dodaju u USKOK-u. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 23:53:45
Novi komentar
nužno
nužno